thumbnail
thumbnail
Dodane: 21 luty 2014 Aktualizowano 10 sierpień 2022

Nawóż Siarkomag

Nawóz WE   Składniki pokarmowe % [m/m]
Produkt MgO SO3 całkowity SO3 rozpuszczalny w wodzie
Siarkomag 5,0 85,0 10,0
  Charakterystyka i zasada działania:
  Siarkomag to wysoko skoncentrowany, zawiesinowy nawóz dolistny zawierający doskonale zbilansowaną siarkę i magnez. Stosowany jest w przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania na siarkę przez: rzepak, zboża, buraki cukrowe, kukurydzę, ziemniaki, jabłoń i warzywa.   Rezultaty stosowania Siarkomagu: Skutecznie i szybko zapobiega niedoborom siarki i magnezu Zwiększa odporność na choroby i grzyby Zwiększa plony i poprawia ich jakość Uodparnia rośliny na warunki stresowe Zwiększa produkcję białka Uczestniczy w redukcji azotanów Wiąże azot atmosferyczny Kontroluje syntezę chlorofilu Poprawia gospodarkę węglowodanami   Siarka i jej znaczenie: warunkuje prawidłowe wykorzystanie nawozów azotowych oraz przemiany azotu w roślinie zwiększa odporność na choroby i szkodniki stanowi ważny budulec dla aminokwasów białkowych bierze udział w procesach powstawania węglowodanów i tłuszczów uczestniczy w fotosyntezie, syntezie chlorofilu oraz wielu innych związków strukturalnych   Magnez i jego znaczenie: podstawowy składnik budulcowy chlorofilu – odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy niezbędny dla syntezy, transportu i magazynowania substancji zapasowych aktywuje działanie wielu enzymów uczestniczy w procesach energetycznych rośliny jako łącznik enzymu z nośnikiem energii (ATP) wpływa na utrzymanie odpowiedniej struktury rybosomów reguluje stan uwodnienia biokoloidów, przez co wpływa na gospodarkę wodną rośliny wzmacnia odporność roślin na choroby   Objawy niedoboru siarki: zahamowanie wzrostu roślin kruche i cienkie łodygi chloroza młodych liści oraz wierzchołków pędów (może wystąpić charakterystyczne bielenie) liście łyżeczkowało wygięte hamowanie bocznego wzrostu liści wykształcenie płonnych kłosów   Objawy niedoboru magnezu: zwiędły pokrój rośliny chloroza marmurkowa starszych liści nekroza i zamieranie starszych liści opadanie dolnych liści „perełkowatość” lub „paciorkowatość” na roślinach zbożowych fioletowe przebarwienia pomiędzy żyłkami na liściach wiśni, przechodzące w późniejszym etapie w nekrozy   Rezultaty stosowania dla wybranych roślin: RZEPAK – poprawa wydajności i jakości oleju rzepakowego ZBOŻA – poprawa wartości technologicznych ziarna pszenicy i jęczmienia BURAK CUKROWY – poprawa koncentracji cukru w korzeniach KUKURYDZA – zwiększenie plonu i poprawa jakości roślin ZIEMNIAK – zwiększenie wartości skrobi, Beta-karotenu i witaminy C JABŁOŃ – zwiększenie odporności upraw sadowniczych WARZYWA – poprawa smaku i aromatu warzyw, zmniejszenie zawartości azotanów