Nawóz WE
Składniki pokarmowe % [m/m]
Produkt
|
MgO
|
SO3 całkowity
|
SO3 rozpuszczalny w wodzie
|
Siarkomag
|
5,0
|
85,0
|
10,0
|
Charakterystyka i zasada działania:
Siarkomag to wysoko skoncentrowany, zawiesinowy nawóz dolistny zawierający doskonale zbilansowaną siarkę i magnez. Stosowany jest w przypadku niedoborów lub zwiększonego zapotrzebowania na siarkę przez: rzepak, zboża, buraki cukrowe, kukurydzę, ziemniaki, jabłoń i warzywa.
Rezultaty stosowania Siarkomagu:
Skutecznie i szybko zapobiega niedoborom siarki i magnezu
Zwiększa odporność na choroby i grzyby
Zwiększa plony i poprawia ich jakość
Uodparnia rośliny na warunki stresowe
Zwiększa produkcję białka
Uczestniczy w redukcji azotanów
Wiąże azot atmosferyczny
Kontroluje syntezę chlorofilu
Poprawia gospodarkę węglowodanami
Siarka i jej znaczenie:
warunkuje prawidłowe wykorzystanie nawozów azotowych oraz przemiany azotu w roślinie
zwiększa odporność na choroby i szkodniki
stanowi ważny budulec dla aminokwasów białkowych
bierze udział w procesach powstawania węglowodanów i tłuszczów
uczestniczy w fotosyntezie, syntezie chlorofilu oraz wielu innych związków strukturalnych
Magnez i jego znaczenie:
podstawowy składnik budulcowy chlorofilu – odgrywa kluczową rolę w procesie fotosyntezy
niezbędny dla syntezy, transportu i magazynowania substancji zapasowych
aktywuje działanie wielu enzymów
uczestniczy w procesach energetycznych rośliny jako łącznik enzymu z nośnikiem energii (ATP)
wpływa na utrzymanie odpowiedniej struktury rybosomów
reguluje stan uwodnienia biokoloidów, przez co wpływa na gospodarkę wodną rośliny
wzmacnia odporność roślin na choroby
Objawy niedoboru siarki:
zahamowanie wzrostu roślin
kruche i cienkie łodygi
chloroza młodych liści oraz wierzchołków pędów (może wystąpić charakterystyczne bielenie)
liście łyżeczkowało wygięte
hamowanie bocznego wzrostu liści
wykształcenie płonnych kłosów
Objawy niedoboru magnezu:
zwiędły pokrój rośliny
chloroza marmurkowa starszych liści
nekroza i zamieranie starszych liści
opadanie dolnych liści
„perełkowatość” lub „paciorkowatość” na roślinach zbożowych
fioletowe przebarwienia pomiędzy żyłkami na liściach wiśni, przechodzące w późniejszym etapie w nekrozy
Rezultaty stosowania dla wybranych roślin:
RZEPAK – poprawa wydajności i jakości oleju rzepakowego
ZBOŻA – poprawa wartości technologicznych ziarna pszenicy i jęczmienia
BURAK CUKROWY – poprawa koncentracji cukru w korzeniach
KUKURYDZA – zwiększenie plonu i poprawa jakości roślin
ZIEMNIAK – zwiększenie wartości skrobi, Beta-karotenu i witaminy C
JABŁOŃ – zwiększenie odporności upraw sadowniczych
WARZYWA – poprawa smaku i aromatu warzyw, zmniejszenie zawartości azotanów