thumbnail
thumbnail
thumbnail
Dodane: 06 maj 2013 Aktualizowano 10 sierpień 2022

Koryta - stoły paszowe

Koryta paszowe są alternatywą dla powszechnie stosowanych tzw. stołów paszowych, które są bardzo wygodne w eksploatacji, ale nie spełniają naszym zdaniem standardów higieny żywienia zwierząt oraz powodują duże straty paszy w postaci tzw. niedojadów. Niedojady to nie tylko wynik sortowania paszy, to również skutek wadliwej budowy stołu oraz wielokrotnego podgarniania - czyli "psucia" paszy. Za wszystkim kryją się policzalne koszty. Koryta paszowe mają na celu:
  Poprawę higieny żywienia Ograniczenie niedojadów Ograniczenie sortowania Likwidację podgarniania Półokrągła budowa koryta, przechylonego w kierunku krowy, uniemożliwia wyrzucanie paszy czyli likwiduje podgarnianie, ogranicza sortowanie ponieważ odsunięte elementy opadają do najniższego punktu koryta i mieszają się z pozostałą paszą a także zdecydowanie ogranicza niedojady. 

Koryto jest dobrym miejscem do równomiernego rozprowadzenia różnego rodzaju dodatków, gwarantując pełne ich wykorzystanie.