Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Składniki odżywcze
Dodano: 2011-02-24
Składniki odżywcze – substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ trawienny i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Należą do nich:
-
białka
-
pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)
-
niepełnowartościowe (roślinne)
-
częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach (np.soja)
-
-
tłuszcze
-
roślinne
-
zwierzęce
-
-
węglowodany
-
proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza)
-
złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, błonnik, pektyny)
-
-
witaminy
-
sole mineralne
-
makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód)
-
mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)
-
-
woda
Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:
-
budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,
-
energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako "paliwo" dostarczające energii.
-
regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
woda, tłuszcze, białka, pokarm, witaminy, składniki odżywcze, węglowodany