Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Składniki odżywcze

Dodano: 2011-02-24

Składniki odżywcze – substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się do niego poprzez układ trawienny i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Należą do nich:

  • białka

    • pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)

    • niepełnowartościowe (roślinne)

    • częściowo niepełnowartościowe, czyli zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach (np.soja)

  • tłuszcze

    • roślinne

    • zwierzęce

  • węglowodany

    • proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza)

    • złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, błonnik, pektyny)

  • witaminy

  • sole mineralne

    • makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód)

    • mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)

  • woda

Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:

  • budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,

  • energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako "paliwo" dostarczające energii.

  • regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
woda, tłuszcze, białka, pokarm, witaminy, składniki odżywcze, węglowodany