Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pomidor zwyczajny
Dodano: 2011-02-09
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – gatunek jednorocznej rośliny warzywnej z rodziny psiankowatych. Ma wiele synonimów: pomidor uprawny, pomidor jadalny, psianka pomidor i po prostu pomidor. Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej. Do Europy dotarł po 1492, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.
Morfologia
- Pokrój
- Roślina gruczołowata, lepko owłosiona, o charakterystycznej woni.
- Łodyga
- Do 1,5 m wysokości, u odmian szklarniowych nawet do kilku metrów.
- Liście
- Pojedynczo lub podwójnie przerywanopierzastodzielne o odcinkach w zarysie sercowatojajowych, pierzastowcinanych.
- Kwiaty
- O koronie długości kielicha, żółte, o zaostrzonych łatkach, zebrane w jednostronne, kilkukwiatowe skrętki w kątach liści.
- Owoce
- Soczyste, duże jagody. W ostatnim czasie dostępnych jest wiele odmian pomidorów, o różnych kolorach i kształtach owocu. Owoce mogą mieć wielkość od 20 do ponad 100 mm średnicy. Kształt może być kulisty, wydłużony (przypominający śliwkę lub gruszkę) a także żebrowany (podobny do papryki). Barwa owocu pierwotnie i najczęściej czerwona. Występują też odmiany pomarańczowe, żółte, zielone (dojrzałe) oraz czarne.
Biologia
Kwiaty są samopylne.
Zmienność
Występują m.in. następujące odmiany pomidora zwyczajnego:
-
Pomidory Czereśniowe:
-
Sweet 100 – słodkie owoce wielkości 2,5 cm, tworzą duże grona, wymagają podwiązywania, dojrzewają 2,5 miesiąca.
-
Evita – jednakowej wielkości owoce, błyszczące, koloru czerwonego, posiadają charakterystyczny smak, wytrzymałe, dojrzewają 2 miesiące.
-
Mirabell – owoce złotożółte, słodkie wielkości 2,5 cm , rosnące w gronach, dojrzewają 2 miesiące
-
-
Pomidory Średnioowocowe:
-
Martina – błyszczące, czerwone owoce, odporne na pękanie, rosną szybko i zdrowo, dojrzewają 1,5 miesiąca
-
Brylant – odmiana wczesna, posiadająca czerwone owoce o wyrafinowanym smaku, odmiana bardzo wydajna, dojrzewająca 2,5 miesiąca
-
Morden – owoce kuliste, koloru żółtopomarańczowego, posiada wyrafinowany smak, dojrzewająca 1,5–2 miesiące
-
Balkonstar – odmiana niska, wytrzymała o jasnych, regularnych owocach oraz o wyrafinowanym smaku, dojrzewająca 1,5–2 miesiące
-
-
Pomidory typu Lima:
-
Roma – owoce łagodne w smaku,o grubej skórce i małej liczbie pestek, dobrze nadają się na sosy i soki, dojrzewają 2,5 miesiąca
-
New Yorker – odmiana wczesna, o dużych, nieco spłaszczonych, wyrafinowanych owocach, dojrzewają 2,5–3 miesiące
-
-
Pomidory Wielkoowocowe:
-
Master – owoce duże, okrągłe, gładkie, bardzo aromatyczne, odmiana o silnym wzroście i dużej zdrowotności, dojrzewają 2,5–3 miesiące
-
Beefmaster – odmiana wytrzymała, odporna na choroby grzybowe, duże owoce o wadze 1 kg , soczyste o grubej skórce, dojrzewają 2,5–3 miesiące
-
Jawor – owoce odporne na pękania, dojrzewają równomiernie, najlepsze do bezpośredniego spożycia i na przetwory, dojrzewają 2,5 miesiąca
-
Zastosowanie
- Roślina jadalna
Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty.
Pomidory są
bogate w likopen - przeciwutleniacz, który, jak podejrzewano do
niedawna, przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory (zwłaszcza na
raka prostaty). Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka
w formie poddanej termicznej obróbce (przetwory pomidorowe). Dlatego
też więcej tego związku będzie przyswojone w sosie pomidorowym
czy sałatce z oliwą niż w surowych pomidorach. Nowe badania
wskazują jednak, że ochronne działanie przeciwnowotworowe jest
największe przy spożywaniu surowych pomidorów, a nie przetworów
(np. sosu). Badania epidemiologiczne na dużych populacjach wskazują,
że spożywanie przetworów z pomidorów zapobiega rozwojowi raka
prostaty. W badaniach Health Professional Follow-up Study wykazano,
że wzrost spożycia likopenu (w postaci pomidorów, pasty i soku)
powodował obniżenie ryzyka raka prostaty o 53%. Odnotowano, że
skuteczność ochronna likopenu jest większa wobec bardziej
zaawansowanych stadiów nowotworu. :
Przeprowadzona przez Etminan'a i wsp. meta analiza ponad 20 badań potwierdziła wysoką korelację pomiędzy stężeniem likopenu w surowicy a obniżeniem ryzyka raka prostaty. :[4] W literaturze fachowej opublikowano wyniki kilkunastu badań klinicznych, w których oceniano wpływ likipenu lub pomidorów na raka prostaty. W większości przypadków odnotowano korzystne zmiany specyficznego antygenu prostaty PSA po spożyciu likopenu. :[5] Z drugiej strony wyniki badań epidemiologicznych nie wskazują jednoznacznie na ochronne działanie likopenu i pomidorów wobec nowotworów o innych lokalizacjach. Na przykład, w badaniach Health Professional Follow-up Study nie udało się wykazać związku pomiędzy spożyciem likopenu a nowotworami jamy ustnej oraz ryzykiem nowotworów pęcherza czy okrężnicy. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem i potencjalnie środkiem neuroprotekcyjnym (chroniącym neurony w mózgu), więc jego pozytywny wpływ na organizm ludzki wymaga dalszych badań, które to potwierdzą wyniki testów na zwierzętach[potrzebne źródło].
Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, witaminy: K, B1, B2, B6, C, PP; kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę.
Pomidor uprawny
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Składniki pokarmowe |
Witaminy |
Składniki mineralne |
|||
---|---|---|---|---|---|
woda |
94,5 g |
witamina A |
0,38 mg |
magnez |
10 mg |
energia |
18 kcal |
witamina B1 |
0,06 mg |
fosfor |
24 mg |
błonnik |
1,4 g |
witamina B2 |
0,04 mg |
żelazo |
0,4 mg |
białko |
0,9 g |
witamina B6 |
0,11 mg |
sód |
1,2 mg |
tłuszcze |
0,2 g |
witamina C |
15 mg |
wapń |
10 mg |
węglowodany |
2,8 g |
witamina PP |
0,7 mg |
potas |
280 mg |
- Uprawa
Uprawiany jest powszechnie dla soczystych owoców. Znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
Wymaga gleb przepuszczalnych, ciepłych i zasobnych w próchnicę, oraz miejsc osłoniętych od wiatru i nasłonecznionych.
Ciekawostki
-
Początkowo przez wielu Europejczyków pomidor był uważany za roślinę trującą. Hodowano go w ogrodach w celach dekoracyjnych.
-
W 1893 r. Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych – porządkując kwestię zróżnicowania ceł na warzywa i owoce – dla celów podatkowych uznał pomidor za warzywo (na podstawie jego zastosowań kulinarnych), nie wyrokując jednak w kwestii jego klasyfikacji botanicznej. Podobnie traktowany jest on w Unii Europejskiej[6]. Z naukowego punktu widzenia jadalna część pomidora pozostaje owocem.
Przypisy
-
↑ Ogród moich marzeń. Warszawa: IMP, 1999. ISBN 83-908277-4-3.
-
↑ Donaldson MS. Nutrition and cancer: a review of the evidence for an anti-cancer diet..
-
↑ Etminam M, Takkouche B, Caamano-Isorna F. The role of tomato products and lycopene in the prevention of prostate cancer: a meta-analysis of observational studies Cancer Epidemiol Biomarkers Prev..
-
↑ Erdman Jr JW, Ford NA, Lindshield BL. Are the health attributes of lycopene related to its antioxidant function..
-
↑ Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1031/2008 z dnia 19 września 2008 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (pol.). Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, 2008. [dostęp 2010-09-12].
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa psiankowate, warzywa, pomidor