Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Pole

Dodano: 2011-02-08

Pole - obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami. Pole jest sztucznym agroekosystemem kształtującym krajobraz rolniczy. Pole w płodozmianie przeznaczone pod jakąkolwiek roślinę nazywa się stanowiskiem.


W gospodarce wielkoobszarowej (np. b. Związku Radzieckiego, Czechosłowacji) małe pola były komasowane. W wyniku tego pozbywano się miedz, zakrzaczeń i oczek wodnych, co doprowadziło do wywiewania drobnych (najwartościowszych) cząstek gleby. Przeważająca liczba gospodarstw indywidualnych w Polsce zapobiegła tym niekorzystnym zjawiskom.


W terenie górzystym dla zmniejszenia erozji długie boki pola powinny być wyznaczane wzdłuż warstwic, prostopadle do spadku terenu (tzw. pola wstęgowe).


W terenie nizinnym pola powinny mieć niezbyt duży areał i być oddzielone miedzami lub zadrzewieniami śródpolnymi. Zapobiega to erozji wietrznej i wzbogaca bioróżnorodność.


Nazwy pól w zależności od zebranej rośliny

  • ziemniaczysko - pole po zbiorze ziemniaków

  • buraczysko - buraków

  • rzepaczysko - rzepaku

  • koniczynisko - koniczyny

  • lucernisko - lucerny

  • żytnisko - żyta

  • lnisko - lnu

Podział pól

  • pola uprawne

  • łąki

  • pastwiska

  • ugory

  • odłogi


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
pole, uprawa, encyklopedia rolnicza