Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Pole
Dodano: 2011-02-08
Pole - obszar ziemi przeznaczony pod uprawę roślin, najczęściej obsiany lub obsadzony jedną rośliną, np. żytem, kukurydzą, ziemniakami. Pole jest sztucznym agroekosystemem kształtującym krajobraz rolniczy. Pole w płodozmianie przeznaczone pod jakąkolwiek roślinę nazywa się stanowiskiem.
W gospodarce wielkoobszarowej (np. b. Związku Radzieckiego, Czechosłowacji) małe pola były komasowane. W wyniku tego pozbywano się miedz, zakrzaczeń i oczek wodnych, co doprowadziło do wywiewania drobnych (najwartościowszych) cząstek gleby. Przeważająca liczba gospodarstw indywidualnych w Polsce zapobiegła tym niekorzystnym zjawiskom.
W terenie górzystym dla zmniejszenia erozji długie boki pola powinny być wyznaczane wzdłuż warstwic, prostopadle do spadku terenu (tzw. pola wstęgowe).
W terenie nizinnym pola powinny mieć niezbyt duży areał i być oddzielone miedzami lub zadrzewieniami śródpolnymi. Zapobiega to erozji wietrznej i wzbogaca bioróżnorodność.
Nazwy pól w zależności od zebranej rośliny
-
ziemniaczysko - pole po zbiorze ziemniaków
-
buraczysko - buraków
-
rzepaczysko - rzepaku
-
koniczynisko - koniczyny
-
lucernisko - lucerny
-
żytnisko - żyta
-
lnisko - lnu
Podział pól
-
pola uprawne
-
łąki
-
pastwiska
-
ugory
-
odłogi
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
pole, uprawa, encyklopedia rolnicza