Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Młociarnia
Dodano: 2011-02-15
Młocarnia - maszyna rolnicza służąca do młócenia, czyli do oddzielania ziaren zboża od kłosów.
Konstruktorem pierwszej młocarni (ok. roku 1796 był szkocki inżynier mechanik Andrew Meikle. Była ona przeznaczona do mechanicznej separacji ziarna od kłosów, łodyg i łusek zbożowych.
Przez tysiące lat ziarno było młócone ręcznie za pomocą
cepów. Była to praca bardzo ciężka i wymagająca poświęcenia
długiego czasu, młockę przeprowadzano od żniw czasami aż do
wiosny, w miarę wolnego czasu. Mechanizacja tego procesu poważnie
zmniejszyła nakład ciężkiej pracy ponoszony w gospodarstwie
rolnym.
Zasadniczym elementem młocarni jest bęben młócący, który
poprzez ocieranie o część nieruchomą zwaną klepiskiem oraz
uderzanie rozbija kłosy, łuski strąków. Następnie na
wytrząsaczach następuje oddzielenie słomy od frakcji drobnych.
Rozwój młocarń sprawił, że w II połowie XIX wieku stały się
wydajniejsze. Młocarnia wymaga dużej mocy, dlatego były napędzane
końmi poprzez kieraty później używano lokomobili, traktorów i
silników elektrycznych (zwykle za pomocą koła pasowego i pasa
transmisyjnego). W Polsce produkowało je wiele zakładów.
Największą wytwórnią młocarń były zakłady im. Hipolita
Cegielskiego w Poznaniu.
Po II wojnie światowej produkowano je nadal aż do 1990 roku. Głównymi wytwórniami tych maszyn były: Fabryka Maszyn Rolniczych "Agromet" w Lublinie i Warfama w Dobrym Mieście (dawne olsztyńskie). Do dziś przetrwały ich nazwy - "Lublinianki" (MCC-10A, MCC-10B, MC-85,MZK-4B) i "Warmianki" (M-05, MSC-6A, MSC-7).
Obecnie jako samodzielna maszyna nie jest produkowana, występuje jako element kombajnu zbożowego. Najpopularniejszą marką kombajnu w Polsce jest Bizon.
Pierwsze, proste i małe młocarnie tylko młóciły i oddzielały
drobne frakcje od słomy, nie oczyszczały wymłóconego ziarna.
Większe, nowocześniejsze były zintegrowane z wialnią a nawet z
segregownicą ziarna. Większość młocarni miała małą szerokość,
zboże do młócenia podawano ułożone wzdłuż maszyny (kłosami do
przodu). Po wymłóceniu słoma była potargana, połamana. Nie
nadawała się do pokrywania dachów. Istniał szczególny rodzaj
młocarni tzw. szerokomłotne, które umożliwiały podawanie zboża
do maszyny ułożonego w poprzek. Bębny młócące w tej maszynie
tylko wybijały ziarno, a nie niszczyły słomy, która pozostawała
prosta.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, maszyna rolnicza