Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Mleczaj smaczny

Dodano: 2011-02-10

Mleczaj smaczny (Lactarius volemus) - gatunek należący do rodziny gołąbkowatych.

Charakterystyka

Kapelusz 
Żółtobrązowy lub brązowy, suchy, matowy. Za młodu wypukły z lekko podwiniętymi brzegami, później prawie płaski z wgnieceniem po środku, wreszcie lejkowaty.

Blaszki 
Zbiegające, gęste, kremowe, a później żółtawe, brązowiejące pod dotykiem.

Trzon 
Cylindryczny, pełny, gładki, nagi żółtobrązowy albo brązowy,zawsze jaśniejszy niż kapelusz.

Miąższ 
Twardy i kruchy, kremowy, przypominający zapachem śledzie. Mleczko bardzo obfite, białe, na powietrzu zabarwia się na szaro, początkowo słodkawe, po chwili nieprzyjemne.

Wysyp zarodników 
Kremowy. Zarodniki prawie kuliste,lekko kolczaste i usiatkowane. Rozmiar: 8-12 x 7-11 µm.

Występowanie 
Rośnie od czerwca do października w lasach liściastych i iglastych, pojedynczo lub w małych grupach, najczęściej na terenach podgórskich.

Znaczenie

Grzyb jadalny : Grzyb jadalny. Można jeść na surowo, lekko posolony lub smażony na maśle z kminkiem.


W zasadzie trudno go pomylić z którymś niejadalnym lub trującym mleczajem, może tylko z lekko trującym mleczajem płowym (Lactarius helvus).

Bibliografia

  1. Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN 8321723578. 


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, grzyby jadalne