Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Mleczaj smaczny
Dodano: 2011-02-10
Mleczaj smaczny (Lactarius volemus) - gatunek należący do
rodziny gołąbkowatych.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Żółtobrązowy lub brązowy, suchy, matowy. Za młodu wypukły z
lekko podwiniętymi brzegami, później prawie płaski z wgnieceniem
po środku, wreszcie lejkowaty.
-
Blaszki
-
Zbiegające, gęste, kremowe, a później żółtawe, brązowiejące
pod dotykiem.
-
Trzon
-
Cylindryczny, pełny, gładki, nagi żółtobrązowy albo
brązowy,zawsze jaśniejszy niż kapelusz.
-
Miąższ
-
Twardy i kruchy, kremowy, przypominający zapachem śledzie. Mleczko
bardzo obfite, białe, na powietrzu zabarwia się na szaro,
początkowo słodkawe, po chwili nieprzyjemne.
-
Wysyp zarodników
-
Kremowy. Zarodniki prawie kuliste,lekko kolczaste i usiatkowane.
Rozmiar: 8-12 x 7-11 µm.
-
Występowanie
-
Rośnie od czerwca do października w lasach liściastych i
iglastych, pojedynczo lub w małych grupach, najczęściej na
terenach podgórskich.
Znaczenie
Grzyb jadalny : Grzyb jadalny. Można jeść na surowo, lekko
posolony lub smażony na maśle z kminkiem.
W zasadzie trudno go pomylić z którymś niejadalnym lub trującym
mleczajem, może tylko z lekko trującym mleczajem płowym (Lactarius
helvus).
Bibliografia
-
Aurel Dermek: Grzyby. 1981. ISBN
8321723578.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, grzyby jadalne