Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Miechunka pomidorowa
Dodano: 2011-02-09
Miechunka pomidorowa (synonimy: m. lepka, m. skórzasta) Physalis
ixocarpa Brot. ex Hornem - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny
psiankowatych. Miechunka pomidorowa pochodzi z Meksyku.
Rozpowszechniona została w wielu ciepłych krajach. W Polsce jest
uprawiana (rzadko) i przejściowo dziczejąca (efemerofit).
Morfologia
- Pokrój
-
Roślina ma wzrost sympodialny, silnie rozgałęzione łodygi,
częściowo płożące. Jest prawie naga. U nas osiąga wysokość
45-60 cm.
-
Korzeń
-
Silnie rozrośnięty.
-
Liście
-
Pojedyncze.
-
Kwiaty
-
Żółte, podobne do kwiatów ziemniaka, obcopylne. Kwitnie cały
czas aż do przymrozków.
-
Owoce
-
Żółte lub fioletowe, w osłonie (skórzastym kielichu) podobnego
koloru, skórka pokryta woskiem, ważą 50-75 g. Są to soczyste,
dwukomorowe jagody. W środku znajduje się dużo, drobnych nasion.
Owocuje obficie i regularnie.
Zastosowanie
- Roślina uprawna
-
Uprawiana jako warzywo.
-
Sztuka kulinarna
-
Owoce można spożywać na surowo, choć w takiej postaci nie mają
wielkich walorów. Dodawane są do sałatek, sosów, przetworów,
ciepłych dań. Jest nieodłącznym elementem meksykańskiej
peperonaty - sosu do tortilli. Wartość odżywcza: Witamina C: 7,1
- 15,7% (mniej od pomidora), flawonoid - kwercetyna, minimalna
zawartość saponozonów.
Bibliografia
-
Matthew Biggs, Jekka McVicar, Bob
Flowerdew: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Warszawa: Dom
Wydawniczy Bellona, 2007. ISBN 83-11-10578-2.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
encyklopedia rolnicza, warzywa, warzywa psiankowate