Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Maslak zwyczajny
Dodano: 2011-02-10
Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) - gatunek jadalnego grzyba
z rodziny maślakowatych.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Początkowo brązowy lub rdzawoczerwony, w dojrzałych okazach
żółtoochrowy, nagi śluzowaty, ze skórką łatwo oddzielającą
się od miąższu. Za młodu kulisty, dojrzały poduchowaty, o
średnicy 50-100 mm. Pory jasnożółte, za młodu drobne, dojrzałe
większe, wydzielają białe kropelki mlecznego płynu, które po
zaschnięciu pozostawiają na porach i szczycie trzonu brązowe
ziarenka.
-
Rurki
-
Najpierw bladożółte, później ochrowe, wreszcie brążowożółte,
przyrośnięte do trzonu.
-
Trzon
-
Cylindryczny, pełny, bez pierścienia, bladożółty, u góry z
brązowymi brodaweczkami. W dojrzałych owocnikach przy podstawie
brązowawy.
-
Miąższ
-
Białawy, później żółtawy, nie zmieniający zabarwienia po
przekrojeniu, w kapeluszu za młodu miękki jak masło, później aż
wodnisty, w trzonie włóknisty. Smak nieznaczny, przyjemny, zapach
niewyraźny.
-
Wysyp zarodników
-
Żółtobrązowe. Zarodniki o średnicy 8-12 x 2,5-4 µm, gładkie,
bladożółte.
-
Biotop
-
W Polsce jest gatunkiem częstym, występującym pod sosnami od
czerwca do października.
Znaczenie
- Grzyb jadalny : Smaczny grzyb, używa się go do zup,
sosów, duszenia.
Synonimy
-
Boletus granulatus L. ex Fr.
-
Ixocomus granulatus (L. ex Fr.)
Quél.
-
Boletus lactifluus With
-
Leccinum lactifluum (With.) Gray
-
Suillus lactifluus (With.) A.H.
Sm. & Thiers
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby jadalne, grzyby, encyklopedia rolnicza