Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Maślak sitarz
Dodano: 2011-02-10
Maślak sitarz (Suillus bovinus) - gatunek jadalnego grzyba z
rodziny maślakowatych.
Charakterystyka
- Kapelusz
-
Średnica 40-110 mm, kolor żółtobrązowy lub czerwonoochrowy,
gładki, nagi po deszczach bardzo śluzowaty. Pory duże, żółte.
-
Rurki
-
Na młodych owocnikach szarożółtawe, później żółte, w końcu
brązowe.
-
Trzon
-
Cylindryczny, pełny, u dołu niekiedy zgrubiały, bez pierścienia,
u góry żółtawy lub rdzawoochrowy.
-
Miąższ
-
Lepki i elastyczny, nie łamliwy. W kapeluszu elastyczny,
bladożółty, w trzonie włóknisty, czerwonobrązowy.
-
Wysyp zarodników
-
Bladobrązowy. Zarodniki o średnicy 6-10 x 3-4 µm.
-
Biotop
-
Jest gatunkiem występującym na suchych, piaszczystych glebach
towarzyszącym sośnie. W Polsce bardzo pospolity, miejscami
występuje masowo w okresie od lipca do października.
Znaczenie
- Grzyb jadalny: Grzyb o średniej wartości smakowej i odżywczej.
Smak nieznaczny, niekiedy kwaskowaty, zapach niewyraźny, smakowo
gorszy niż inne gatunki maślaków.
Nadaje się do suszenia i
marynowania z innymi, smaczniejszymi grzybami.
Bibliografia
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
grzyby, grzyby jadalne