Wyszukaj termin związany z rolnictwem


Łopatka wieprzowa

Dodano: 2011-02-28

Łopatka wieprzowa - element handlowy pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub zamrożony, z kością lub bez, odcięty od półtuszy bez fałdy skóry i bez tłuszczu pachowego, od dołu golonka odcięta w stawie promieniowo – nadgarstkowym, mięśnie i otaczające je powięzi nieuszkodzone.


W skład łopatki wchodzą: kość łopatkowa wraz z chrząstką, kość ramienia i podramienia; główne mięśnie: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, zespół mięśni ramiennych oraz prostowniki i zginacze palców. Powierzchnia czysta nie zakrwawiona, bez przekrwień, pomiażdżonych kości. Niedopuszcza się oślizłość nalot pleśni, części rozmrożone mogą być wilgotne.


Barwa mięśni jasno różowa do czerwonej dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.


Źródło Wikipedia


Tagi powiązane z tym hasłem:
mięso, encyklopedia rolnicza, łopatka, wieprzowina, zwierzęta