Przejdź do litery
Zobacz aktualności
Zobacz produkty
Wyszukaj termin związany z rolnictwem
Kapary cierniste
Dodano: 2011-02-09
Kapary cierniste, kapar ciernisty (Capparis spinosa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny kaparowatych. Występuje w rejonie śródziemnomorskim i Azji Mniejszej, sięgając po Himalaje, ale także w Azji tropikalnej (Pakistan, Indonezja, Filipiny), w Australii i niektórych wyspach Pacyfiku (Guam,Vanuatu, Wyspy Salomona).
Morfologia
- Pokrój
- Niski, zimozielony krzew do 1 m wysokości. Jego częściowo rózgowate pędy o długości do 2 m płożą się na skałach.
- Liście
- Owalne, ogonkowe. Małe przelistki osadzone u nasady ogonka w większości przekształcone są w krótkie ciernie.
- Kwiaty
- Osadzone pojedynczo na długich szypułkach wyrastających z nasady ogonka liściowego, białe lub różowe, duże, o śr. do 7 cm. Kielich czterodziałkowy, cztery płatki korony, pręciki liczne, z czerwonymi nitkami, słupek jeden. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
- Owoc
- Wielonasienna jagoda wielkości śliwki.
Zastosowanie
-
Jego pąki kwiatowe stanowią przyprawę (im mniejsze tym cenniejsze) o słodko-kwaśnym, lekko pikantnym smaku. Po zakonserwowaniu w soli, occie, oliwie lub winie nazywane są kaparami lub kaparkami[3]. Pikantny smak zawdzięczają łatwo ulatniającej się rutynie. Gotowe kapary są ciemnozielone z jasnymi kropkami, mają wielkości ziaren grochu. Stosuje się je do:
-
do przyrządzania marynat, majonezów,
-
do zimnych – mięs, sosów,
-
do sałatek rybno-mięsnych,
-
do jajek, potraw z pomidorami.
-
-
Jadalną częścią rośliny są również marynowane owoce.
-
Dawniej jako namiastkę kaparów wykorzystywano również pączki nasturcji, ziarnopłonu, żarnowca miotlastego, a nawet knieci błotnej.
-
Według medycyny ludowej, jedzenie kaparów może pomóc w leczeniu impotencji u mężczyzn. Jednak dwa gatunki kaparów: Capparis fascicularis i Capparis tomentosa są trujące.
Zmienność
Występują 2 podgatunki:
-
Capparis spinosa L. subsp. rupestris (Sm.) Nyman (synonim Capparis inermis Turra)
-
Capparis spinosa L. subsp. spinosa
Ciekawostki
Kwiaty tego gatunku kwitną tylko od rana do popołudnia i w tym samym dniu powstaje już owoc. Szybkość tego procesu stała się symbolem przemijania (por. Biblia Koh 12,5).
Przypisy
-
↑ Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2010-05-13].
-
↑ 2,0 2,1 Germplasm Resources Information Network (GRIN). [dostęp 2010-10-15].
-
↑ Zbigniew Podbielkowski: Słownik roślin użytkowych. Warszawa: PWRiL, 1989. ISBN 83-09-00256-4.
Źródło Wikipedia
Tagi powiązane z tym hasłem:
warzywa, encyklopedia rolnicza