Już w roku 2010 FSA wystosowało pismo do Komisji Europejskiej dotyczące zmiany przepisów i zezwolenia na produkcję „smokies”. Wyroby te są spożywane przez mniejszości etniczne w Wielkiej Brytanii.
Produkcja mięsa w owej postaci zakazana jest w UE ze względów sanitarnych. Przepisy wymagają, aby wszelkie części tuszy owcy, oprócz głowy i racic, były odskórowane. Zdarza się, że podczas produkcji skóra, a nawet wełna pozostają na tuszy owczej, która jest w tej postaci wędzona.
Wyproduktowanie mięsa w taki sposób może wiązać się z przeniesieniem groźnej choroby owczej powodującej trzęsawkę, a także z przedostaniem do mięsa bakterii E. Coli i Salmonelli.
Wyniki badań FSA, według których możliwa jest produkcja mięsa wędzonego ze skórą z zachowaniem odpowiednich standardów sanitarnych, nie zostały potwierdzone przez Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Komisja Europejska uznała stanowisko EFSA, stwierdzając, że nie ma powodów do zmiany przepisów sanitarnych.
W odpowiedzi FSA domaga się uzasadnienia opinii przez EFSA. Unia Europejska do końca października ma udzielić odpowiedzi.