| Autor: redakcja1

Wielka Brytania – Suszone pomidory przyczyną żółtaczki?

W Wielkiej Brytanii już 7 osób zachorowało na żółtaczkę typu A po spożyciu suszonych pomidorów.

Wielka Brytania – Suszone pomidory przyczyną żółtaczki?
Jednakże nadal jest poszukiwane źródło zakażenia, bo cały czas nie wiadomo, w których dokładnie produktach jest niebezpieczny wirus.
 
Początkowo zachorowania próbowano powiązać z epidemią mającą miejsce w Holandii, ale jak się okazuje, chorzy deklarują, że nie byli w Holandii. Natomiast łączy ich konsumpcja dosyć dużych ilości suszonych pomidorów.
 
Żółtaczka pokarmowa to inaczej wirusowe zapalenie wątroby typu A, którą można się zarazić poprzez spożycie zakażonego pokarmu lub wody. Do objawów najeżą osłabienia, senność oraz bóle głowy, aż wreszcie dochodzi do zapalenia wątroby. Niestety dopiero po 6 tygodniach od zarażenia można zdiagnozować chorobę.
 


Tagi:
źródło: