Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy 2FK160 BASELIER
2020-10-02 -
Kamery przemysłowe
2013-03-29 -
Lusterko K439 24V do Ford (NH)
2011-12-14 -
Nawóz Bor-Cynk Activ
2014-12-23 -
FLORAMIX KWASOLUBNE (Nawóz, granulat)
2012-01-17
Wielka Brytania – Drób i wieprzowina trafią na chiński rynek
Negocjacje trwały kilka lat, ale wytrwałość i cierpliwość się opłaciła. Mięso wieprzowe i drobiowe będzie dostarczane do Chin.
Negocjacje w tej sprawie zapoczątkowane zostały już w roku 2004, ale ze względu na pojawienie się epidemii pryszczycy na Wyspach w roku 2007 zostały wstrzymane. Także w tym samym roku Chiny przestały importować z tego kraju drób, gdyż we wschodniej części Anglii wykryto ognisko ptasiej grypy.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe, to w Chinach ceny za nie są niesamowicie wysokie i w dalszym ciągu rosną. Nie małe znaczenie ma tutaj eksport podrobów mających niedużą wartość na rynku europejskim, a w Państwie Środka konsumenci wiele za nie płacą.
Według oszacowań ekspertów, wartość roczna wolumenu eksportowego mięsa wieprzowego do Chin może wynieść nawet 40 mln funtów, czyli blisko 44,3 mln euro. Natomiast kontyngent wysyłki drobiu może być wart około 10 mln funtów, tj. 11,1 mln euro.
To właśnie Chiny są największym konsumentem i producentem wieprzowiny na świecie. W ciągu roku wytwarzają oni niemalże 46 mln ton mięsa, a spożywają go jeszcze więcej.