Światowy indeks cen żywności zwiększył się o 6,1 procenta i osiągnął poziom 213,15 punktu.
Szalejąca susza w Stanach Zjednoczonych, a także w innych rejonach świata. Najgorzej jest w przypadku cen cukru, które wzrosły o 11,7 procenta i zbóż, gdzie wzrost wyniósł 17,1 procenta. Za to przetwory mleczne i mięso potaniały.
Niestety ze względu na suszę, prognozy zbiorów kukurydzy w Stanach Zjednoczonych zostały obniżone, co znalazło bezpośrednie przełożenie na wzrost cen tego ziarna o niemal 23 procent. Również pszenica podrożała i to o 19 procent, a to za sprawą gorszych szacunków dotyczących zbiorów rosyjskich zbóż oraz większego zapotrzebowania na ten gatunek uwarunkowanego mniejszą podażą kukurydzy. Z kolei światowe ceny ryżu są na stabilnym poziomie wynoszącym 238 punktów.
Natomiast zbyt obfite opady deszczów utrudniły zbiory trzciny cukrowej w Brazylii sprawiając, że ceny cukru gwałtownie wzrosły. Poza tym doszły do tego jeszcze brak deszczu w Indiach i niewystarczające opady w Australii.
źródło: Gospodarz.pl/forsal.pl Foto:
sxc.hu