| Autor: redakcja6

Sytuacja cenowa na rynku mięs i innych surowców rolnych w UE (IX 2013)

Jak wynika z danych zebranych przez Komisję Europejską, we wrześniu bieżącego roku ceny części surowców rolnych na terenie krajów Unii Europejskiej kształtowały się na poziomie niższym niż w roku ubiegłym.

Sytuacja cenowa na rynku mięs i innych surowców rolnych w UE (IX 2013)
Największe spadki cen w dziewiątym miesiącu 2013 roku zaobserwowano w obrębie:
  • pszenicy miękkiej – spadek o 27,6%
  • kukurydzy – spadek o 25,2%
  • jęczmienia – spadek o 25,0%
  • pszenicy durum – spadek o 13%
  • mięsa wołowego – spadek o 4,3%.
 
W analizowanym okresie wzrosły natomiast ceny:
  • pełnego mleka w proszku – wzrost o 31,5%
  • masła – wzrost o 33,7%
  • odtłuszczonego mleka w proszku – wzrost o 23,7%
  • sera – wzrost o 14,3%
  • wieprzowiny – wzrost o 0,5%
  • mięsa drobiowego – wzrost o 0,4%.
Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów, a najbardziej w:
  • Estonii – spadek o 17,8%
  • na Litwie – spadek o 12,9%
  • Polsce – spadek o 12,6%
  • Słowenii – spadek o 10,7%
  • Czechach – spadek o 10,6%
  • Niemczech – spadek o 8,5%
  • Austrii – spadek o 6,7%.
Z kolei notowania wieprzowiny spadły w 13 krajach Wspólnoty, a w pozostałych uległy wzrostowi, przy czym najwyższe zwyżki obserwowano:
  • na Malcie – wzrost o 14,5%
  • Bułgarii – wzrost o 13,3%
  • Hiszpanii – wzrost o 11,0%
  • Szwecji – wzrost o 6,2%
  • Wielkiej Brytanii – wzrost o 5,7%
  • Rumunii – wzrost o 4,2%.
Ceny drobiu obniżyły się natomiast w 12 państwach członkowskich, a najbardziej w:
  • Rumunii – spadek o 7,3%
  • Belgii – spadek o 7,1%,
a w pozostałych, poza Irlandią, pozostały na niezmienionym poziomie.

Z kolei ceny detaliczne żywności we wrześniu były niższe o 2,5% niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku, natomiast inflacja ogółem kształtowała się na poziomie 1,3%.

W porównaniu z wrześniem 2012 roku w analizowanym miesiącu wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności. 

Najwyższy wzrost obserwowano w przypadku:
  • olejów i tłuszczów - wzrost o 5,8%
  • owoców - wzrost o 5,6%
  • warzyw - wzrost o 3,9%
  • mięsa - wzrost o 2,7%
  • mleka, serów i jaj - wzrost o 1,9%
  • ryb i owoców morza - wzrost o 1,6%
  • produktów chlebowych i zbożowych - wzrost o 1,0%
  • cukru - wzrost o 1,0%
  • pozostałych - wzrost o 1,0%.
Ceny żywności wzrosły w większości krajów Wspólnoty, z wyjątkiem Rumunii, Cypru, Bułgarii oraz Grecji.


Tagi:
źródło: