Największe spadki cen w dziewiątym miesiącu 2013 roku zaobserwowano w obrębie:
-
pszenicy miękkiej – spadek o 27,6%
-
kukurydzy – spadek o 25,2%
-
jęczmienia – spadek o 25,0%
-
pszenicy durum – spadek o 13%
-
mięsa wołowego – spadek o 4,3%.
W analizowanym okresie wzrosły natomiast ceny:
-
pełnego mleka w proszku – wzrost o 31,5%
-
masła – wzrost o 33,7%
-
odtłuszczonego mleka w proszku – wzrost o 23,7%
-
sera – wzrost o 14,3%
-
wieprzowiny – wzrost o 0,5%
-
mięsa drobiowego – wzrost o 0,4%.
Ceny wołowiny obniżyły się w większości krajów, a najbardziej w:
-
Estonii – spadek o 17,8%
-
na Litwie – spadek o 12,9%
-
Polsce – spadek o 12,6%
-
Słowenii – spadek o 10,7%
-
Czechach – spadek o 10,6%
-
Niemczech – spadek o 8,5%
-
Austrii – spadek o 6,7%.
Z kolei notowania wieprzowiny spadły w 13 krajach Wspólnoty, a w pozostałych uległy wzrostowi, przy czym najwyższe zwyżki obserwowano:
-
na Malcie – wzrost o 14,5%
-
Bułgarii – wzrost o 13,3%
-
Hiszpanii – wzrost o 11,0%
-
Szwecji – wzrost o 6,2%
-
Wielkiej Brytanii – wzrost o 5,7%
-
Rumunii – wzrost o 4,2%.
Ceny drobiu obniżyły się natomiast w 12 państwach członkowskich, a najbardziej w:
-
Rumunii – spadek o 7,3%
-
Belgii – spadek o 7,1%,
a w pozostałych, poza Irlandią, pozostały na niezmienionym poziomie.
Z kolei ceny detaliczne żywności we wrześniu były niższe o 2,5% niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku, natomiast inflacja ogółem kształtowała się na poziomie 1,3%.
W porównaniu z wrześniem 2012 roku w analizowanym miesiącu wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.
Najwyższy wzrost obserwowano w przypadku:
-
olejów i tłuszczów - wzrost o 5,8%
-
owoców - wzrost o 5,6%
-
warzyw - wzrost o 3,9%
-
mięsa - wzrost o 2,7%
-
mleka, serów i jaj - wzrost o 1,9%
-
ryb i owoców morza - wzrost o 1,6%
-
produktów chlebowych i zbożowych - wzrost o 1,0%
-
cukru - wzrost o 1,0%
-
pozostałych - wzrost o 1,0%.
Ceny żywności wzrosły w większości krajów Wspólnoty, z wyjątkiem Rumunii, Cypru, Bułgarii oraz Grecji.