W dniu 14 października br. odbyły się dwudzieste pierwsze obchody Światowego Dnia Jaja.
Światowy Dzień Jaja
Wydarzenie organizowane jest co roku w drugi piątek października, począwszy od 1996 r. Pomysłodawcą i koordynatorem obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (International Egg Commission – IEC).
Światowy Dzień Jaj jest promocją spożywania jaj, w którą zaangażowani są producenci, przetwórcy, firmy i organizacje branżowe. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, do głównych przesłań należą wykazanie wyjątkowych, naturalnych zalet odżywczych jaj, obalenie mitów o szkodliwości cholesterolu zawartego w jajach oraz przekazanie konsumentom wyników najnowszych badań naukowych. Obchody są urozmaicane degustacją potraw zawierających jaja i wydarzeniami edukacyjnymi.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. IEC foto:
sxc.hu