Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności rosły w październiku trzeci miesiąc z rzędu.
Pokazuje to indeks cen żywności FAO, który wyniósł średnio 127,4 punktu w październiku, co stanowi wzrost o 2 procent w porównaniu z wrześniem i jest najwyższym wynikiem od kwietnia 2023 roku.
W porównaniu do października 2023 roku wskaźnik jest wyższy o 5,5 procent, ale 20,5 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
Warto zauważyć, że światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.
W październiku drożały wszystkie główne grupy towarów żywnościowych oprócz mięsa.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl