Indeks cen olejów roślinnych ogłaszany przez FAO wzrósł w lipcu aż o 12,1%. Był to pierwszy wzrost po siedmiu miesiącach kolejnych spadków.
Obicie cen olejów roślinnych było spowodowane wyższymi światowymi notowaniami oleju słonecznikowego, palmowego, sojowego i rzepakowego.
Międzynarodowe ceny oleju słonecznikowego wzrosły o ponad 15 procent miesiąc do miesiąca, głównie dzięki ponownej niepewności związanej z dostawami eksportowymi z regionu Morza Czarnego po decyzji podjętej przez Federację Rosyjską o zakończeniu Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego.
W międzyczasie światowe ceny oleju palmowego również wyraźnie wzrosły, odzwierciedlając perspektywy ograniczonego wzrostu produkcji w wiodących krajach produkujących.
Jeśli chodzi o oleje sojowy i rzepakowy, ceny międzynarodowe wzrosły w związku z utrzymującymi się obawami dotyczącymi perspektyw produkcji, odpowiednio soi w Stanach Zjednoczonych i rzepaku w Kanadzie.
Rosnące światowe notowania ropy naftowej również wspierały ceny olejów roślinnych.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
pixabay.com