Obecnie sytuacja wygląda bardzo dobrze. Według szacunków Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa, produkcja wieprzowiny w 2012 roku wyniesie pod względem tuszy 10,58 mln t, co oznacza, że będzie o 2,45 procenta większa niż w 2011 r. Natomiast w przyszłym roku ulegnie obniżeniu i osiągnie poziom 10,44 mln ton (1,3-procentowy spadek).
Zdaniem ekspertów w tym roku zwiększy się również eksport tego gatunku mięsa ze Stanów Zjednoczonych o 3 procent i wyniesie 70 tys. ton, co będzie stanowiło około jednej trzeciej tegorocznego wzrostu produkcji. Prognozuje się, że w roku 2013 mimo spadku produkcji i importu, wywóz wieprzowiny będzie nadal wzrastał, choć znacznie wolniej.
Średnie spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca w ubiegłym roku wyniosło 20,7 kg, natomiast w 2012 ma osiągnąć pułap 20,9 kg, a w przyszłym roku spaść do 20,5 kg. Będzie się to wiązało prawdopodobnie ze wzrostem cen mięsa.
Stany Zjednoczone są obecnie trzecim największym producentem wieprzowiny na świecie. Pierwsze miejsce zajmują Chiny (51,6 mln ton), drugie – Unia Europejska (22,6 mln ton). USA konkuruje również z UE pod względem eksportu mięsa. Takie powiązanie powoduje, że sytuacja w USA oraz kurs wymiany dolara amerykańskiego na euro ma wpływ na to, jak kształtują się ceny na unijnym rynku wieprzowiny.