| Autor: redakcja1

Spadek eksportu hiszpańskich owoców i warzyw do USA

Jak wynika z danych FAMMU/FAPA, w okresie od stycznia do września 2012 roku do Stanów Zjednoczonych dostarczono o blisko 5% mniej hiszpańskich owoców i warzyw niż w roku wcześniejszym.

Spadek eksportu hiszpańskich owoców i warzyw do USA
W związku z powyższym wolumen wysyłkowy produktów ogrodnictwa z Hiszpanii  oscylował w granicach 13,01 tysiąca ton, co oznacza utrzymujący się już niemal dwa lata trend spadkowy. Wtedy to do Stanów Zjednoczonych wysyłano 57 tysięcy ton owoców i warzyw.
 
Niemniej jednak, w minionym roku najwięcej wyeksportowano owoców, bo w ilości 9,7 tysiąca ton, przy czym głównie były to mandarynki. Natomiast pozostałą część, czyli ponad 3,3 tysiąca ton stanowiły warzywa.
 
W omawianym czasie mniej płodów rolnych do Stanów Zjednoczonych eksportowała nie tylko Hiszpania, ale także pozostałe kraje członkowskie Unii Europejskiej. Całkowity wolumen wysyłkowy unijnych owoców i warzyw wyniósł bowiem około 48,8 tysiąca ton.

Fakt ten nie umknął uwadze Komisji Europejskiej, która chce podjąć ze Stanami Zjednoczonymi negocjacje w sprawie Umowy o Wolnym Handlu, które prawdopodobnie odbędą się w połowie 2013 roku.


Tagi:
źródło: