Wolumen importu w pierwszym półroczu 2012 roku ukształtował się na poziomie 2,673 mln ton wobec 2,872 mln ton tego samego okresu 2011 roku i 2,589 mln analogicznego sezonu 2010 roku.
W ubiegłym roku najwięcej przywieziono do Rosji świeżych owoców cytrusowych (1,672 mln ton wobec 1,064 mln ton w roku 2010). Jednocześnie 1,157 mln ton stanowiły w 2011 roku jabłka i był to zbliżony wynik do roku poprzedzającego, kiedy zakupiono ich 1,173 mln ton. Import do Rosji obejmuje także gruszki. W roku 2011 było ich łącznie 425 tys. ton w porównaniu z 401 tys. ton z 2010.
Oszacowano, że na jednego Rosjanina przypada średnio 56 kg świeżych owoców, z czego 75 procent konsumowanych owoców to produkty pochodzące z importu. Wynika z tego, że aż 42 kg owoców zjadanych przez jedną osobę pochodzi spoza granic Rosji. Warto zaznaczyć, że jeszcze w 2004 spożycie owoców na jednego Rosjanina wyniosło 38,8 kg i obejmowało około 80 procent produktów krajowych.
Od około pięciu lat największym zainteresowaniem cieszą się owoce cytrusowe (27 procent). Następną pozycję zajmują jabłka (22 procent), a po nich banany (20 procent). Udział w spożyciu gruszek i winogron jest znacznie niższy i wynosi po 7 procent.
Według lokalnych analityków, biorąc pod uwagę rosnący z roku na rok wolumen przywozu owoców do Rosji, do 2015 roku należy spodziewać się wzrostu importu do poziomu nawet 6,5-6,6 mln ton. Potwierdza to bezpośrednią współzależność Rosji od innych państw trzecich, od których zmuszona jest ona sprowadzać owoce, gdyż nie jest samowystarczalna w tej dziedzinie produkcji.