Wśród kluczowych dostawców znalazła się Polska, Turcja, Chiny, a także Uzbekistan. Spore ilości są sprowadzane z Argentyny, Ekwadoru, Holandii czy Izraela.
W latach 2004-2010 areał upraw obniżył się do 759 tysięcy hektarów z wcześniejszych 945 tysięcy ton, czyli spadek wyniósł 20 procent.
W omawianym czasie o 11 procent zmniejszył się również wolumen produkcyjny warzyw z 14,809 mln ton do poziomu 13,233 mln ton, a najwięcej kapusty.
W analizowanym czasie areał upraw owoców zmalał o 43 procent, co spowodowało obniżenie zbiorów o 37 procent, z czego o niemal 50 procent mniej było jabłek i gruszek.
Niemniej jednak w tym samym okresie procent zwiększył się wolumen importowy owoców o 86 procent i warzyw aż o 91 procent.
Blisko 9 lat temu do Rosji sprowadzono 1,22 mln ton warzyw oraz 2,997 mln ton owoców, gdzie 2 lata temu było to już 2,327 mln ton warzyw i 5,562 mln ton owoców.
W tym przedziale czasowym Rosja najwięcej sprowadziła pomidorów, ogórków, brzoskwiń, jabłek, mandarynek oraz winogron.