Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Rozrzutniki obornika N280/1 – 8t
2016-01-14 -
Case JXN / JXV
2011-01-04 -
Tarcza sprzęgła do ciągnika URSUS C-330
2011-01-21 -
Aplikacja dla rolnictwa TOMATINO
2020-03-13 -
Motoreduktor R1C225F4BC
2015-11-18
Problem z Rosją
Tylko chłodzone mięso, żadnej mrożonki.
Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami (tj. decyzjami podjętymi jeszcze w 2008) z dniem 1 stycznia 2011 roku Rosja wprowadza całkowity zakaz sprzedaży i przetwarzania mrożonego drobiu. Jest to skutek decyzji podjętych już w maju b.r. Rosjanie tłumaczą, iż nałożenie tego zakazu podyktowane jest wynikami badań i opiniami specjalistów. Według nich, mrożenie drobiu jest technologią przestarzałą a w dodatku zabijającą wszelkie wartości odżywcze mięsa. Dopuszczone do obiegu zostanie tylko i wyłącznie mięso świeże i schłodzone. Analitycy ostrzegają jednak, że rosyjscy producenci nie będą w stanie sami zaspokoić popytu na mięso drobiowe. Alarm podnoszą też rosyjskie stowarzyszenia producentów mięsa i drobiu, podkreślając, że na rynku rosyjskim może pod tym względem powstać luka w podaży.
Zakaz ten uderzy przede wszystkim w dużych producentów ze Stanów Zjednoczonych, dla których Rosja jest istotnym kontrahentem. Zgodnie twierdzą, iż decyzja Rosji jest bezprecedensowa i odbiega od rosyjskich zobowiązań handlowych. Swój sprzeciw wyrażają również producenci z UE, którzy eksportują do Rosji głównie mięso mrożone.
Strona rosyjska tłumaczy, iż decyzja ta nie została podjęta z dnia na dzień. Zarówno Stany Zjednoczone jak i producenci z UE zostali poinformowani odpowiednio wcześnie tak aby byli się w stanie przygotować.
Zakaz sprzedaży mrożonego mięsa drobiowego wchodzi w życie dnia 1 stycznia 2011.