Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-04-07
-
Bezrobocie w marcu w dół
2025-04-07 -
Zmiany opłacalności produkcji rolniczej
2025-04-07
Poznaj produkty
-
Sprężyna dociskowa sprzęgła BIZON Z-056
2012-04-18 -
ŁYŻKA 4 w 1 seria 300/400/500/600/700
2012-01-05 -
Tarcza rotacyjna ze stali nierdzewnej WG2210
2014-08-05 -
Ładowacz czołowy TUR-2 Olimet
2020-03-12 -
Suplexan D3 Calc wzmocnie kośćca, jaja
2016-12-15 -
TYTANIT® Biostymulator
2012-01-13
2011-05-23
| Autor: redakcja1
Polska to kraj mięsożerców
Jak wynika z najnowszych danych, Polacy są jednym z najbardziej mięsożernych narodów na świecie.

W światowym rankingu nasze społeczeństwo znajduje się na 12 miejscu, gdzie na osobę rocznie przypada 74 kilogramy mięsa.
Niewątpliwym liderem jest Argentyna, gdzie sprzedaż mięsa na osobę wynosi 115,7 kilograma w ciągu roku. Za to za nami na liście znajdują się takie kraje jak choćby Niemcy, których wolumen wynosi 60,8 kilograma na osobę w stosunku rocznym lub Włochy – 49,2 kilograma mięsa na rok.
Niemniej jednak, zdaniem ekspertów, w najbliższej dekadzie spożycie mięsa może zwiększyć się nawet o kilkanaście procent.
Z kolei największym zainteresowaniem polskich konsumentów cieszą się dania gotowe oraz ryby.
