| Autor: redakcja1

Niższe ceny cukru, mięsa i zbóż przełożyły się na minimalny spadek światowych cen żywności w sierpniu

Indeks cen żywności FAO (FFPI), obrazujący kształtowanie się międzynarodowych cen podstawowych artykułów żywnościowych, wyniósł w sierpniu 120,7 punktów, czyli był nieznacznie poniżej skorygowanej wartości z lipca.

Niższe ceny cukru, mięsa i zbóż przełożyły się na minimalny spadek światowych cen żywności w sierpniu
Światowe ceny żywności odnotowały niewielki spadek (-0,3 procenta), ponieważ niższe niż w lipcu ceny cukru, mięsa i zbóż przeważyły nad wzrostami cen olejów roślinnych i produktów mlecznych. Od początku 2024 roku Indeks cen żywności FAO wzrósł o skromne 1,2 procent.

W porównaniu z poziomami historycznymi, FFPI był w sierpniu średnio o o 24,7 procent niższy od szczytu 160,3 punktów osiągniętego w marcu 2022 r. i o 1,1 procent poniżej odpowiadającej mu wartości sprzed roku.

Warto zauważyć, że wskaźnik cen żywności utrzymuje się znacznie powyżej poziomów sprzed pandemii Covid-19


Tagi:
źródło: