W związku z tym jedna niemiecka rodzina w ciągu roku spożywa blisko 138,6 kilograma, z czego 61,86 kilograma stanowią warzywa o wartości 117 euro. W minionym roku jedna rodzina konsumowała około 10 kilogramów pomidorów, 7,3 kilograma marchwi, 6,5 kilograma cebuli, 6,1 kilograma ogórków, 4,9 kilograma papryki słodkiej, a także 3 kilogramy lodowej sałaty, 2,2 kilograma kalafiorów oraz 2 kilogramy szparagów czy 1,4 kilograma porów i 1,3 kilograma cukinii.
Niestety w omawianym czasie obniżeniu uległo spożycie owoców o 6 procent, a zatem wolumen ten wyniósł 796,7 kilograma wartego 124,96 euro. Najchętniej konsumowano jabłka w ilości 20,4 kilogramów, 14,3 kilograma bananów, 8,4 kilograma pomarańczy, 5,9 kilograma mandarynek, 4,2 kilograma winogron, jak i również 3,5 kilograma truskawek, 3,4 kilograma melonów, 3 kilogramy gruszek i tyle samo nektarynek oraz 2,4 kilograma ananasów.