W minionym roku państwa członkowskie Unii Europejskiej zgłosiły blisko 3,8 tysiąca niebezpiecznych produktów żywnościowych i tych mających kontakt z jedzeniem.
To także towary, które do tej pory nie zostały uwzględnione w systemie wczesnego ostrzegania RASFF.
W zeszłym roku ujawniono ich o 13 procent więcej niż w roku poprzedzającym. Najwięcej zgłoszeń było w sprawie niebezpiecznych produktów pochodzących z Chin. Również sporo skarg związanych było z wytwarzanymi przez grzyby aflatoksynami. Przede wszystkim były one w indyjskich paszach, chińskich i tureckich suszonych owocach oraz orzechach.
Niemniej jednak mimo wyłapania nieprawidłowości w żywności już na unijnych granicach nie udało się zapobiec zeszłorocznej epidemii wywołanej przez bakterie E-coli. Jak się okazało były nimi skażone nasiona kozieradki sprowadzanej przez Niemcy i Francję z Egiptu.
źródło: Gospodarz.pl/sfora.biz Foto:
sxc.hu