| Autor: redakcja1

Nadal nieznane jest źródło bakterii E. coli

Naukowcy nadal nie wiedzą co było źródłem bakterii E. coli, która wywołała śmierć u ponad 20 osób.

Nadal nieznane jest źródło bakterii E. coli

Jedno jest pewne, przeprowadzone badania wykluczyły ogórki i kiełki fasoli jako nośnik choroby. To ciekawe, bo jeszcze do niedawna właśnie te dwa typy wydawały się najbardziej prawdopodobne. Niestety poszukiwania trwają dalej, a konsumentom pozostaje być ostrożniejszym.


Jedyną istotną informacją okazały się słowa unijnego komisarza, który zapowiedział, że mimo braku pewności źródła choroby coraz częściej padają przypuszczenia, że ognisko epidemii nie wywodzi się z produkcji roślinnej.


Tajemnicza bakteria rozprzestrzenia się coraz szybciej i zbiera krwawe żniwo. Jak dotychczas zabiła już 22 osoby w Niemczech i jedną osobę w Szwecji. Początkowe oskarżenia Niemców skierowane przeciwko hiszpańskim ogórkom, a następnie kiełkom fasoli z niemieckiej farmy okazały się omylne i znowu znajdujemy się w punkcie wyjścia.


Afera ogórkowa ma też swoje negatywne skutki dla producentów warzyw, którzy odnoszą spore straty z tego tytułu. Unia Europejska zaproponowała 150 mln euro jako formę pomocy dla poszkodowanych plantatorów.



Tagi:
źródło: