Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Bezpieczna drabina zatrzaskowa Spinder
2020-05-28 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Super S-450 Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16
Nadal nieznane jest źródło bakterii E. coli
Naukowcy nadal nie wiedzą co było źródłem bakterii E. coli, która wywołała śmierć u ponad 20 osób.
Jedno
jest pewne, przeprowadzone badania wykluczyły ogórki i kiełki
fasoli jako nośnik choroby. To ciekawe, bo jeszcze do niedawna
właśnie te dwa typy wydawały się najbardziej prawdopodobne.
Niestety poszukiwania trwają dalej, a konsumentom pozostaje być
ostrożniejszym.
Jedyną
istotną informacją okazały się słowa unijnego komisarza, który
zapowiedział, że mimo braku pewności źródła choroby coraz
częściej padają przypuszczenia, że ognisko epidemii nie wywodzi
się z produkcji roślinnej.
Tajemnicza
bakteria rozprzestrzenia się coraz szybciej i zbiera krwawe żniwo.
Jak dotychczas zabiła już 22 osoby w Niemczech i jedną osobę w
Szwecji. Początkowe oskarżenia Niemców skierowane przeciwko
hiszpańskim ogórkom, a następnie kiełkom fasoli z niemieckiej
farmy okazały się omylne i znowu znajdujemy się w punkcie wyjścia.
Afera ogórkowa ma też swoje negatywne skutki dla producentów warzyw, którzy odnoszą spore straty z tego tytułu. Unia Europejska zaproponowała 150 mln euro jako formę pomocy dla poszkodowanych plantatorów.