Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ruszta betonowe
2013-08-20 -
BAT0211; 12V 7Ah
2020-02-07 -
Leasing Finansowy
2016-05-16
Mniej pestycydów w żywności
Optymistyczny raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.
Raport, który niedawno został ogłoszony przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) może nas napawać nadzieją.
Z 70 tysięcy próbek pobranych z 200 rożnych typów żywności z 2008r. Jedynie 3,5 procenta próbek przekraczało dopuszczalny poziom zanieczyszczenia pestycydami. To bardzo dobry wynik w porównaniu z rokiem 2007 gdzie liczba ta wyniosła 4,2 procenta. Najwięcej zanieczyszczeń spotykano w żywności importowanej z krajów trzeciego świata, aż 7,6 procenta.
Natomiast żywność krajów Unii Europejskiej to tylko 2,4 procenta zanieczyszczenia. Próbek w których nie wykryto żadnych zanieczyszczeń w 2008 odnotowano 62,1 procenta natomiast w latach 2005-2007 liczba ta wyniosła od 52,7 do 58 procent. Możemy więc mieć nadzieję na to, że kolejne wyniki badań w następnych latach będą jeszcze lepsze.