Kategorie
Zobacz również tu
-
Skup mleka w Polsce
2025-02-17 -
Ocena użytkowości bydła
2025-02-17
Poznaj produkty
-
Zbiorniki paliwa 1000BK
2013-03-15 -
Kosiarka spalinowa NAC S511VHY-T
2014-05-12 -
Traktorek Yanmar YM1802
2011-12-19 -
SILOSY MAGAZYNOWE
2013-03-21 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01
Mniej pestycydów w żywności
Optymistyczny raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.
Raport, który niedawno został ogłoszony przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) może nas napawać nadzieją.
Z 70 tysięcy próbek pobranych z 200 rożnych typów żywności z 2008r. Jedynie 3,5 procenta próbek przekraczało dopuszczalny poziom zanieczyszczenia pestycydami. To bardzo dobry wynik w porównaniu z rokiem 2007 gdzie liczba ta wyniosła 4,2 procenta. Najwięcej zanieczyszczeń spotykano w żywności importowanej z krajów trzeciego świata, aż 7,6 procenta.
Natomiast żywność krajów Unii Europejskiej to tylko 2,4 procenta zanieczyszczenia. Próbek w których nie wykryto żadnych zanieczyszczeń w 2008 odnotowano 62,1 procenta natomiast w latach 2005-2007 liczba ta wyniosła od 52,7 do 58 procent. Możemy więc mieć nadzieję na to, że kolejne wyniki badań w następnych latach będą jeszcze lepsze.
![](https://img.youtube.com/vi/43Jfhl0gQaU/hqdefault.jpg)