Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
INSOL J Tytan
2011-10-03 -
Kubota B7001
2011-09-07 -
Żarówki i akcesoria RE0646
2011-12-14 -
Opryskiwacz samobieżny Herkules 4000/24/PHB
2016-03-07
Mniej pestycydów w żywności
Optymistyczny raport Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności.
Raport, który niedawno został ogłoszony przez Europejską Agencję Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) może nas napawać nadzieją.
Z 70 tysięcy próbek pobranych z 200 rożnych typów żywności z 2008r. Jedynie 3,5 procenta próbek przekraczało dopuszczalny poziom zanieczyszczenia pestycydami. To bardzo dobry wynik w porównaniu z rokiem 2007 gdzie liczba ta wyniosła 4,2 procenta. Najwięcej zanieczyszczeń spotykano w żywności importowanej z krajów trzeciego świata, aż 7,6 procenta.
Natomiast żywność krajów Unii Europejskiej to tylko 2,4 procenta zanieczyszczenia. Próbek w których nie wykryto żadnych zanieczyszczeń w 2008 odnotowano 62,1 procenta natomiast w latach 2005-2007 liczba ta wyniosła od 52,7 do 58 procent. Możemy więc mieć nadzieję na to, że kolejne wyniki badań w następnych latach będą jeszcze lepsze.