Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, indeks światowych cen żywności obniżył się w listopadzie 2012 roku w porównaniu do notowań sprzed miesiąca.
Ceny żywności w analizowanym okresie spadły o 1,5%. Wzrost zanotowano tylko w przypadku produktów mleczarskich. Natomiast wartości większości gatunków mięsa pozostały bez zmian.
Zobaczmy w jakim stopniu nastąpiła zmiana cen poszczególnych artykułów:
-
cukier – spadek o 4,8%
-
oleje – spadek o 2,9%
-
zboża – spadek o 1,5%
-
mięso – spadek o 0,7% (największy w przypadku wieprzowiny – o 2,2%)
-
artykuły mleczarskie – wzrost o 0,5%.
Z danych wynika, że listopadowe ceny żywności na świecie były najniższe od czerwca bieżącego roku. Były również niższe o 2,6% niż w tym samym okresie roku poprzedniego oraz o 11% mniejsze od najwyższych odnotowanych w lutym 2011 roku.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu