Na początku listopada swoje prognozy ogłosili analitycy FAO. Już we wtorek (09.11.2021) poznamy prognozy Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), a pod koniec miesiąca swoje aktualne szacunki przedstawi Międzynarodowa Rada Zbożowa (IGC). Warto przypomnieć, że od kilku miesięcy systematycznie spadają prognozy zbiorów pszenicy we wszystkich najważniejszych prognozach.
Tak też jest w listopadowej aktualizacji raportu FAO-AMIS w której obniżono prognozę zbiorów pszenicy o dalsze 6,3 mln ton do 770,4 mln ton. Analitycy FAO obniżyli też prognozy produkcji jęczmienia, ale podnieśli w przypadku kukurydzy. W wyniku wspomnianych zmian prognoza globalnej produkcji zbóż w sezonie 2021/22 została obniżona o 6,7 mln ton (w stosunku do października) do 2793 mln ton. Jeśli wynik się potwierdzi, to globalna produkcja zbóż będzie rekordowa i wzrośnie o blisko 1% w stosunku do poprzedniego sezonu.
Globalna konsumpcja zbóż:
Jednocześnie światowe zużycie zbóż w sezonie 2021/2022 prognozowane jest na poziomie 2812 mln ton (bez zmian w stosunku do prognozy z października), czyli o 1,7% wyższym niż w poprzednim sezonie, a wynika z oczekiwanego znacznego wzrostu zużycia pszenicy na paszę w sytuacji wysokich cen innych zbóż paszowych.
W sezonie 2021/2022 całkowite spożycie pszenicy wzrośnie o 2,2% do 779 mln ton. Pomimo wysokich cen pszenicy w sezonie 2021/2022 spodziewany jest znaczny wzrost wykorzystania paszowego tego zboża, zwłaszcza w Unii Europejskiej, a także w Chinach, Indiach, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii.
Wzrost zużycia kukurydzy na cele paszowe oraz jako surowca przemysłowego był głównym czynnikiem rewizji prognozy w górę o 1,2 mln ton w bieżącym miesiącu. Ponadto oczekuje się, że całkowite zużycie zbóż gruboziarnistych wzrośnie o 1,6 % (rok do roku) do 1514 mln ton.
Światowe zapasy zbóż:
Globalne zapasy zbóż na koniec sezonu w 2022 r. powinny osiągnąć 819 mln ton, czyli o 0,8% mniej niż na zakończenie sezonu 2020/21. Oznacza to korektę w górę o 1,7 mln ton w stosunku do październikowej prognozy. Globalny stosunek zapasów zbóż do spożycia w sezonie 2021/2022 może wynieść 28,5% - nieco poniżej wskaźnika 29,4% dla sezonu 2020/2021, pozostając na stosunkowo wysokim poziomie w porównaniu do poprzednich lat.
Oczekuje się, że przewidywane spożycie zbóż przekroczy światową produkcję, a szacowane zapasy pszenicy mogą zmniejszyć się do 282 milionów ton, czyli o 2,2 % w stosunku do poprzedniego sezonu.
Po korekcie w górę, o 3 mln ton, prognoz zbiorów zbóż gruboziarnistych zakłada się, że na koniec tego sezonu wielkość zapasów nie zmieni się. Prognozowany wzrost zapasów kukurydzy – głównie w Chinach i Stanach Zjednoczonych – powinien zrównoważyć oczekiwany spadek zapasów jęczmienia.