Eksport rolno-spożywczy do Rosji
Wartość eksportu rolno-spożywczego z pięciu państw członkowskich UE do Rosji o największym udziale w wysyłce w 2013 r. wyniosła: dla Litwy – 927 mln EUR, Polski – 841 mln EUR, Niemiec 595 mln EUR, Holandii – 528 mln EUR i Danii – 377 mln EUR.
Eksport wieprzowiny do Rosji
Natomiast wartość sprzedaży wieprzowiny i kiełbas z UE do Rosji sięgnęła blisko 969 mln EUR. Największymi unijnymi dostawcami tych produktów na rynek rosyjski były w ubiegłym roku Niemcy – 248,5 mln EUR, Dania – 216,8 mln EUR i Polska 145,1 mln EUR.
Eksport drobiu do Rosji
Z kolei wartość wysyłek mięsa i podrobów z drobiu wyniosła 78,2 mln EUR, a największy udział miały w tym przypadku: Francja – 18,3 mln EUR, Węgry – 14,4 mln EUR, Holandia – 10,1 mln EUR i Polska – 8,5 mln EUR.
Rosja drugim importerem żywności z UE
Rosja jest drugim pod względem wielkości importerem produktów rolno-spożywczych z Unii Europejskiej. W 2013 r. na ten rynek trafiło niemal 10% unijnego eksportu rolnego o wartości 11 mld EUR. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, wartość wywozu produktów objętych embargiem wyniosła w minionym roku 5,25 mld EUR, tj. niemal połowę wysyłki do Rosji.
Zakaz importu wieprzowiny
Jednakże niektóre produkty zostały już wcześniej objęte obostrzeniami, jak wieprzowina pod koniec stycznia 2014 roku, a to z powodu afrykańskiego pomoru świń na Litwie i w Polsce czy polskie owoce i warzywa od 1 sierpnia br. Wprowadzone zakazy mają być zrekompensowane zwiększonymi zakupami produktów z m.in. Brazylii - mięsa i Nowej Zelandii - serów.
Wzrost cen żywności w Rosji
Rosyjski import żywności stanowi aktualnie około połowę krajowego spożycia. Eksperci oceniają, że wprowadzone embargo może doprowadzić do sporych wzrostów cen artykułów spożywczych na rynku rosyjskim i inflacji, która w pierwszym półroczu 2014 r. wyniosła blisko 8%.