Mięso różnych gatunków zwierząt i to nie tylko tych najbardziej popularnych zwierząt, ale także i tych egzotycznych będzie hodowane w laboratoriach.
Naukowcy od długiego już czasu zastanawiają się nad możliwością produkcji mięsa pochodzącego z probówki. Zdaniem badaczy, można by uzyskać pierwszą kiełbasę powstałą z komórek w ciągu 6 miesięcy.
Początkowo testowano świńskie komórki macierzyste surowicą uzyskaną z płodu konia. Dzięki temu udało się wyhodować paski, które przypominały prawdziwe mięśnie o wymiarach 2,5 cm długości oraz 0,7 cm szerokości.
Pomimo regularnych ćwiczeń w celu nabycia odpowiednich właściwości nie zachęcały do spożycia. W związku z tym naukowcy pracują nad lepszym wyglądem tego mięsa. Poprzez rozszerzenie badań na inne gatunki zwierząt bardzo możliwe jest, że uda im się w ciągu roku wyprodukować hamburgera, a to za sprawą tkanek krowy.
Jeśli badaczom uda się zgłębić dostatecznie produkcję sztucznego mięsa, to bez problemu można by wytwarzać mięso drogie i z zagrożonych gatunków zwierząt bez szkody dla nich. Niestety do tego celu jeszcze daleko, gdyż najpierw należy odkryć, która z komórek macierzystych może się najwięcej dzielić.
źródło: Gospodarz.pl/onet.pl Foto: sxc.hu