Indie planują zniechęcać do wykorzystywania cukru do produkcji etanolu w ramach wysiłków mających na celu zapewnienie wystarczających dostaw cukru na rynek lokalny, podają źródła rządowe i handlowe.
Mniejsze wykorzystanie etanolu pomoże drugiemu co do wielkości producentowi cukru na świecie zwiększyć produkcję, która według przewidywań spadnie z powodu niższych od normalnych opadów w kluczowych regionach upraw.
Źródła podają, że rząd Indii chce poprosić przetwórców, aby nie wykorzystywali soku z trzciny cukrowej i melasy o wyższej zawartości sacharozy – do produkcji etanolu. Rząd zezwoliłby fabrykom na produkcję etanolu wyłącznie z melasy o dużej zawartości węgla – produktu ubocznego z trzciny cukrowej, który nie ma prawie żadnej zawartości cukru. Nowe wytyczne dotyczące zakupów etanolu w roku gospodarczym 2023-24, który rozpoczął się w listopadzie br. 1, zostanie wkrótce sfinalizowane i przedsiębiorstwa zajmujące się marketingiem ropy naftowej prawdopodobnie będą honorować już przyznane kontrakty.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A. foto:
pixabay.com