| Autor: redakcja1

Indeks światowych cen żywności FAO nadal spadał w czerwcu

Indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 122,3 punktu w czerwcu 2023 r., co oznacza spadek o 1,7 punktu (1,4 procent) od maja. Ceny żywności kontynuowały trend spadkowy, a ceny były średnio aż 23,4 procent poniżej szczytu osiągniętego w marcu 2022 r. Spadek wskaźnika w ujęciu miesięcznym w czerwcu odzwierciedlał spadki wskaźników cen cukru, olejów roślinnych, zbóż i produktów mlecznych, podczas gdy wskaźnik cen mięsa pozostał praktycznie niezmieniony.

Indeks światowych cen żywności FAO nadal spadał w czerwcu
Indeks cen zbóż FAO wyniósł w czerwcu średnio 126,6 pkt., co oznacza spadek o 2,7 pkt (2,1 proc.) w stosunku do maja i aż o 39,7 pkt (23,9 proc.) poniżej wartości sprzed roku. Spadek z miesiąca na miesiąc odzwierciedla spadek światowych cen wszystkich głównych zbóż.

Piąty z rzędu miesięczny spadek międzynarodowych cen kukurydzy był głównie spowodowany zwiększonymi sezonowymi dostawami z trwających zbiorów w Argentynie i Brazylii. W obliczu obaw związanych z suszą, opady deszczu pod koniec miesiąca w kluczowych obszarach produkcji kukurydzy w Stanach Zjednoczonych również zmniejszyły presję na rynki kukurydzy. Wśród innych zbóż gruboziarnistych spadły również światowe ceny jęczmienia i sorgo, na co wpływ miały efekty uboczne z rynków kukurydzy i pszenicy.

Międzynarodowe ceny pszenicy spadły w czerwcu o 1,3 proc. kiedy rozpoczęły się żniwa w krajach półkuli północnej. Obfite dostawy w Federacji Rosyjskiej, gdzie w czerwcu obniżył się również podatek eksportowy na pszenicę, nadal odbijały się na cenach, podczas gdy poprawa warunków upraw w Stanach Zjednoczonych również przyczyniła się do presji na spadek cen. Międzynarodowe ceny ryżu spadły w czerwcu o 1,2 procent, w związku z ograniczonym popytem na ryż inny niż Indica i staraniami o przyciągnięcie sprzedaży eksportowej do Pakistanu.
 
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 115,8 punktu w czerwcu, co oznacza spadek o 2,9 punktu (2,4 procent) w porównaniu z majem i najniższy poziom od listopada 2020 r. Ciągły spadek indeksu był spowodowany niższymi światowymi cenami oleju palmowego i słonecznikowego, które z nawiązką zrekompensowały wyższe ceny oleju sojowego i rzepakowego.

Międzynarodowe ceny oleju palmowego spadły drugi miesiąc z rzędu w czerwcu, odzwierciedlając głównie perspektywy sezonowo wyższych produkcji z wiodących krajów produkujących, które zbiegły się w czasie z utrzymującym się ograniczonym światowym popytem importowym. Tymczasem światowe ceny oleju słonecznikowego również nadal spadały w związku z dużymi globalnymi dostawami eksportowymi. Z drugiej strony, międzynarodowe ceny soi odbiły się od poprzedniego miesiąca, w dużej mierze poparte obawami o nadmierną suchość w obszarach głównych regionów upraw w Stanach Zjednoczonych Ameryki.
 
Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł średnio 116,8 punktu w czerwcu, co oznacza spadek o 1,0 punktu (0,8 procent) w porównaniu z majem i 33,4 punktu (22,2 procent) poniżej swojej analogicznej wartości rok temu. Spadek w czerwcu był ponownie spowodowany niższymi międzynarodowymi cenami sera, odzwierciedlającymi duże możliwości eksportowe, zwłaszcza w Europie Zachodniej, gdzie produkcja mleka była sezonowo wyższa, podczas gdy sprzedaż detaliczna była nieco słaba. Tymczasem ceny pełnego mleka w proszku nieznacznie spadły z powodu niższych zakupów importowanych przez nabywców z Azji Północnej i zwiększonych dostaw, zwłaszcza z Nowej Zelandii. Z kolei światowe ceny masła wzrosły, napędzane aktywnym popytem na dostawy spot, głównie z Bliskiego Wschodu, oraz zwiększoną wewnętrzną sprzedażą detaliczną w Europie Zachodniej. 
 
Indeks cen mięsa FAO wyniósł średnio 117,9 punktu w czerwcu, praktycznie nie zmienił się od maja, ponieważ wzrosty międzynarodowych notowań mięsa drobiowego i wieprzowego zostały prawie zrównoważone spadkami cen mięsa wołowego i baraniego. Jednak w porównaniu z wartością z czerwca ubiegłego roku indeks spadł o 8,1 pkt. (6,4 proc.). Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego dalej rosły, odzwierciedlając wysoki popyt importowy z Azji Wschodniej, zwłaszcza na dostawy z Brazylii, w obliczu ciągłych wyzwań podażowych wynikających z powszechnych ognisk ptasiej grypy. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego wzrosły, czemu sprzyjały utrzymujące się ograniczone dostawy w wiodących regionach produkcyjnych, zwłaszcza w Unii Europejskiej. Z kolei międzynarodowe ceny mięsa wołowego nieznacznie spadły z powodu zwiększonej dostępności eksportowej, zwłaszcza w Australii. Podobnie ceny mięsa owczego spadły również na skutek dużych dostaw z Oceanii.
 
Indeks cen cukru FAO wynosił w czerwcu średnio 152,2 punktu, co oznacza spadek o 5,1 punktu (3,2 procent) w porównaniu z majem, co oznacza pierwszy spadek po czterech kolejnych miesięcznych wzrostach. Międzynarodowe notowania cukru pozostały jednak o 34,9 punktu (29,7 procent) powyżej poziomów z tego samego miesiąca ubiegłego roku. Czerwcowy spadek międzynarodowych cen cukru był spowodowany głównie dobrymi postępami zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii w sezonie 2023/24 oraz słabym globalnym popytem importowym, zwłaszcza z Chin, drugiego co do wielkości importera cukru na świecie. Jednak obawy o potencjalny wpływ zjawiska El Niño na zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2023/24, wraz z umocnieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, ograniczyły spadki światowych cen cukru.
 


Tagi:
źródło: