Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w lutym 2025 r. kontynuowany był wzrost wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Wskaźnik ten ukształtował się na poziomie 148,7 pkt, czyli wyższym o 5,7 pkt niż w styczniu 2025 r. oraz o 28 pkt niż przed rokiem.
Na wzrost wartości indeksu cen wpływ miały zwiększające się ceny sera, masła i proszków mlecznych.
Wzrost cen sera na rynku międzynarodowym był głownie efektem zwiększonego globalnego popytu importowego, ponieważ ożywienie produkcji w Europie zostało zrównoważone sezonowymi spadkami produkcji w Oceanii.
Na wzrost światowych cen masła i proszków mlecznych (OMP i PMP) wpływ miała również ograniczona sezonowa produkcja mleka w Oceanii, przy silnym zapotrzebowaniu krajowym i międzynarodowym.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu