| Autor: redakcja1

Holandia – Spadek eksportu warzyw

Jak wynika z danych, w okresie od stycznia do maja bieżącego roku eksport holenderskich owoców i warzyw zmniejszył się o 4 procent, a zatem 759 tysiąca ton wobec wcześniejszych 792 tysięcy ton.

Holandia – Spadek eksportu warzyw
Głównym importerem tych produktów są Niemcy, które sprowadziły niemal 291 tysięcy ton w stosunku do 390 tysięcy ton w roku poprzednim. W tym przypadku najwięcej zakupiono kapusty.
 
Z kolei Wielka Brytania w tym czasie zaimportowała o 9 procent mniej niż w zeszłym roku, a zatem 99 tysięcy ton, przy czym największym zainteresowaniem cieszyły się jabłka i bakłażany.
 
Natomiast Rosja w analizowanym przedziale czasowym zakupiła o 42 procent do granicy 69 tysięcy ton. Głównym produktem były tutaj gruszki, marchew oraz pomidory.


Tagi:
źródło: