Kategorie
Zobacz również tu
-
Rola obszarów wiejskich
2025-04-01 -
Krajowe ceny produktów mlecznych
2025-04-01 -
Wzrost cen unijnej kukurydzy
2025-04-01
Poznaj produkty
-
Druty kolczaste
2013-02-26 -
Traktorek Shibaura P19F 4x4
2011-12-19 -
Ciągnik rolniczy Agrokid
2013-07-18 -
JOHN DEERE - szyba przednia seria 6000
2011-12-13 -
Zbiornik paliwa ST2500
2013-11-25
Holandia: Odkryto bakterię EHEC na krajowych warzywach
Po monotonnym poszukiwaniu źródła zakażeń EHEC przyszedł czas na kolejny punkt zwrotny. Obecnie gdy naukowcy powoli zaczęli tracić nadzieję na odnalezienie ogniska bakterii E. coli odkryto kolejny szlak.

Uczeni nie kryją dziwienia i nadziei, że może w
końcu uda się zdemaskować winowajcę. Jak się okazuje ostatnimi czasy w
Niemczech odkryto szczep bakterii EHEC na holenderskich warzywach. Co więcej
poddano analizom także buraczane kiełki z tego kraju i na nich także znaleziono
groźną bakterię.
Reakcja holenderskiej władzy była natychmiastowa. Na
chwilę po dotarciu do nich najnowszych informacji zakazano sprzedaży kiełków
buraków cukrowych jednego z producentów. Mimo to nieznana jest nazwa
gospodarstwa, z którego owe kiełki pochodzą.
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność z Holandii wyraźnie
podkreśla fakt, że odkryte na ich warzywach bakterie nie są tym samym szczepem,
który jest odpowiedzialny za chorobę 2 900 i śmierć 30 osób.
Źródło pochodzenia epidemii nadal pozostaje wielką
zagadka. Pojawiają się różne opinie na ten temat jednakże nadal nie ma 100%
pewności. Jak zakłada włoski Minister Zdrowia, źródłem epidemii w Niemczech prawdopodobnie
są kiełki lucerny, soczewicy, fasoli i kozieradki. Są to jednak tylko jego
przypuszczenia, których jak na razie nie mogą potwierdzić żadne badania.
Tymczasem epidemia, która zaatakowała Europę zaczyna
rozprzestrzeniać się w promieniu kilku tysięcy kilometrów. Z najnowszych danych
wynika, że władze Tajlandii poinformowały o odkryciu bakterii E. coli w
transporcie owoców awokado. Produkt ten pochodził z niewiadomego źródła,
jednakże na pewno z naszego kontynentu.
