Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
Bezpieczna drabina zatrzaskowa Spinder
2020-05-28 -
Płyta warstwowa dachowa PUR | PIR
2018-02-27 -
Płaskie pasy napędowe
2013-07-10 -
Super S-450 Nawóz płynny makroelementowy
2012-01-16
Holandia: Odkryto bakterię EHEC na krajowych warzywach
Po monotonnym poszukiwaniu źródła zakażeń EHEC przyszedł czas na kolejny punkt zwrotny. Obecnie gdy naukowcy powoli zaczęli tracić nadzieję na odnalezienie ogniska bakterii E. coli odkryto kolejny szlak.
Uczeni nie kryją dziwienia i nadziei, że może w
końcu uda się zdemaskować winowajcę. Jak się okazuje ostatnimi czasy w
Niemczech odkryto szczep bakterii EHEC na holenderskich warzywach. Co więcej
poddano analizom także buraczane kiełki z tego kraju i na nich także znaleziono
groźną bakterię.
Reakcja holenderskiej władzy była natychmiastowa. Na
chwilę po dotarciu do nich najnowszych informacji zakazano sprzedaży kiełków
buraków cukrowych jednego z producentów. Mimo to nieznana jest nazwa
gospodarstwa, z którego owe kiełki pochodzą.
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność z Holandii wyraźnie
podkreśla fakt, że odkryte na ich warzywach bakterie nie są tym samym szczepem,
który jest odpowiedzialny za chorobę 2 900 i śmierć 30 osób.
Źródło pochodzenia epidemii nadal pozostaje wielką
zagadka. Pojawiają się różne opinie na ten temat jednakże nadal nie ma 100%
pewności. Jak zakłada włoski Minister Zdrowia, źródłem epidemii w Niemczech prawdopodobnie
są kiełki lucerny, soczewicy, fasoli i kozieradki. Są to jednak tylko jego
przypuszczenia, których jak na razie nie mogą potwierdzić żadne badania.
Tymczasem epidemia, która zaatakowała Europę zaczyna
rozprzestrzeniać się w promieniu kilku tysięcy kilometrów. Z najnowszych danych
wynika, że władze Tajlandii poinformowały o odkryciu bakterii E. coli w
transporcie owoców awokado. Produkt ten pochodził z niewiadomego źródła,
jednakże na pewno z naszego kontynentu.