Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opony rolnicze AGRO-D marki Dębica
2016-03-02 -
Czyszczalnie PROF-SEED
2014-02-19 -
Ładowarki STRIEGEL model 190DY/A
2014-07-10 -
Rama do kolca wraz z kolcem
2015-07-02 -
Owijarka samozaładowcza Kverneland 7850
2015-04-14
Holandia: Odkryto bakterię EHEC na krajowych warzywach
Po monotonnym poszukiwaniu źródła zakażeń EHEC przyszedł czas na kolejny punkt zwrotny. Obecnie gdy naukowcy powoli zaczęli tracić nadzieję na odnalezienie ogniska bakterii E. coli odkryto kolejny szlak.
Uczeni nie kryją dziwienia i nadziei, że może w
końcu uda się zdemaskować winowajcę. Jak się okazuje ostatnimi czasy w
Niemczech odkryto szczep bakterii EHEC na holenderskich warzywach. Co więcej
poddano analizom także buraczane kiełki z tego kraju i na nich także znaleziono
groźną bakterię.
Reakcja holenderskiej władzy była natychmiastowa. Na
chwilę po dotarciu do nich najnowszych informacji zakazano sprzedaży kiełków
buraków cukrowych jednego z producentów. Mimo to nieznana jest nazwa
gospodarstwa, z którego owe kiełki pochodzą.
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywność z Holandii wyraźnie
podkreśla fakt, że odkryte na ich warzywach bakterie nie są tym samym szczepem,
który jest odpowiedzialny za chorobę 2 900 i śmierć 30 osób.
Źródło pochodzenia epidemii nadal pozostaje wielką
zagadka. Pojawiają się różne opinie na ten temat jednakże nadal nie ma 100%
pewności. Jak zakłada włoski Minister Zdrowia, źródłem epidemii w Niemczech prawdopodobnie
są kiełki lucerny, soczewicy, fasoli i kozieradki. Są to jednak tylko jego
przypuszczenia, których jak na razie nie mogą potwierdzić żadne badania.
Tymczasem epidemia, która zaatakowała Europę zaczyna
rozprzestrzeniać się w promieniu kilku tysięcy kilometrów. Z najnowszych danych
wynika, że władze Tajlandii poinformowały o odkryciu bakterii E. coli w
transporcie owoców awokado. Produkt ten pochodził z niewiadomego źródła,
jednakże na pewno z naszego kontynentu.