W odniesieniu do analogicznego okresu w 2011 roku mamy do czenienia z 29% zwiększeniem wielkości eksportu, który przełożył się na 40% wzrost pod względem wartości wysyłanych produktów. Warto przypomnieć, że niższy wolumen zeszłorocznego eksportu w 2011 roku był ściśle powiązany z zeszłoroczną aferą związaną z bakterią E.coli.
Natomiast biorąc pod uwagę wyłącznie lipiec tego roku, to kontyngent eksportowy oscylował w granicy 148,3 tysiąca ton świeżych warzyw, przy czym najwięcej weksportowano cebuli - 27,6 tysięcy ton. W dalszej kolejności za cebulą wysłanp 25,1 tysiąca ton pomidorów, a także 23,9 tysiąca ton papryki. W pierwszych siedmiu miesiącach bieżącego roku łącznie wyeksportowano 2,7 mln ton warzyw o wartości 2,5 mln euro.
W tym samym czasie świeżych owoców wyeksportowano łącznie 590,3 tysiąca ton, w tym 137,3 tysiąca ton arbuzów (54% wzrost eksportu). Na drugim miejscu znalazły się melony – 100,2 tysiące ton, a na trzecim nektarynki – 100 tysięcy ton. W okresie od stycznia do lipca tego roku Hiszpanie wysłali niemal 3,9 mln ton owoców, za które w sumie uzyskali 1,9 mln euro.