W minionym miesiącu światowy indeks cen żywności zmniejszył się o 2,4 procenta w odniesieniu do wcześniejszego miesiąca wynosząc 211 punktów.
Aktualnie światowy indeks cen jest o blisko 11 procent mniejszy od rekordowego poziomu jaki miał miejsce w lutym zeszłego roku i o 6 procent niższy wobec roku wcześniejszego.
Największą zniżkę odnotowały zboża, bo o 4,8 procenta, potem cukier o 3,8 procenta oraz oleje – 3,1 procenta.
W tym samym czasie indeks cen mięsa osiągnął granicę 179,3 punktów, a więc o 0,4 procenta mniej niż najwyższy zanotowany poziom. Niższe ceny to wynik tańszej o 2,2 procenta wieprzowiny. Również baranina kosztowała minimalnie mniej, chociaż w analizowanym przedziale czasowym więcej należało zapłacić za drób oraz wołowinę. W związku z tym średnia cena mięs zwiększyła się o 16 procent.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu