Według FAO, przykładowo zatem w Indiach blisko 13% żywności jest marnowana w łańcuchu żywnościowym, co wynika głównie z niedostatecznego zaplecza przechowalniczego kraju. Natomiast to przekłada się to na około 33 mln ton ziarna zbóż.
Z kolei obliczenia rządowe wykazują, że w Ghanie marnotrawi się 20-50% zbiorów. Sytuacja ta jest związana przede wszystkim z niedostateczną ilością przechowalni, braku właściwego transportu oraz niedoborów w infrastrukturze rynku.
Największe straty w plonach są w krajach tropikalnych, przy czym w przypadku zbóż niezwykle ważna jest ich jakość. Dlatego też aby poprawić bezpieczeństwo żywnościowe należy zając się polepszeniem jakości ziarna.
W krajach rozwijających się w Afryce, Azji i Ameryce Południowej straty powstają głównie na początku łańcucha żywnościowego. Podczas gdy w krajach rozwiniętych największe marnotrawstwo występuje na jego końcu, czyli na etapie sprzedaży detalicznej, w zakładach przetwórczych oraz u konsumenta.