W minionym roku zwiększyła się produkcję mięsa drobiowego, wieprzowego, ale za to mniej było wołowiny.
W ubiegłym roku wytworzono 70,3 tysiące ton wieprzowego, czyli wzrost był na poziomie 10 procent w odniesieniu do roku wcześniejszego. Z kolei mięsa drobiowego było więcej o 12 procent, a zatem wolumen produkcyjny oscylował w granicach 24,7 tysiąca ton. Niestety mniej za to było mięsa wołowego, bo spadek wyniósł aż 19 procent do poziomu 19,9 tysiąca ton.
W zeszłym roku stado estońskiego bydła liczyło 239,4 tysiąca sztuk, czyli o 1 procent więcej niż w roku poprzednim. Również więcej było kóz oraz owiec i to aż o 11 procent, a więc w ilości 91,4 tysiąca sztuk. Natomiast pogłowie trzody chlewnej było w granicach 362,2 tysiąca sztuk, a zatem to 3 procentowa zniżka.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: Gospodarz.pl