Sprzedaż polskiej żywności przynosi blisko 16 mld euro.
Polski eksport napędzany jest głównie przez mięsa, jabłka, wódkę i słodycze. Zdaniem ministra rolnictwa Stanisława Kalemby, tegoroczna nadwyżka wywozu żywności z Polski nad przywozem sięgnie 3 mld euro.
Polska uplasowała się na trzecim miejscu w Europie pod względem nadwyżki w eksporcie drobiu, natomiast na pierwszym jeśli chodzi o produkcję jabłek.
Eksperci twierdzą, że wywóz żywności będzie rósł i to niekoniecznie dzięki odbiorcom z terenu Unii Europejskiej. Wyroby mięsne podbijają już rynek Dalekiego Wschodu, drób z kolei znalazł zainteresowanie wśród odbiorców z Hongkongu. Jeden z zakładów drobiarskich zakupił nieruchomości na terenie Indonezji i Chin, gdzie z lokalnym partnerem stawia firmy w Dżakarcie i Shenzhen.
źródło: Gospodarz.pl/wp.pl Foto:
Gospodarz.pl