W dniu 21 października 2013 roku europejscy naukowcy w liczbie 90 osób skupiło się w ENSSER (Europejska Sieć Naukowców dla Odpowiedzialności Socjalnej i Środowiskowej) i stwierdziło, że brakuje naukowego konsensusu odnośnie bezpieczeństwa GMO – podaje FAMMU/FAPA.
Organizacja ENSSER powstała w 2009 roku w celu zbliżenia nauki i badań dla ochrony środowiska, różnorodności biologicznej i zdrowia ludzi przeciw negatywnym wpływom nowych technologii i ich produktów.
ENSSER ocenia, że brakuje:
-
wśród naukowców konsensusu na temat bezpieczeństwa żywności zmodyfikowanej genetycznie;
-
badań epidemiologicznych dotyczących potencjalnego efektu konsumpcji GMO na zdrowie ludzi;
-
jednolitego stanowiska pośród organów państw oraz ciał naukowych wobec bezpieczeństwa żywności GMO (np. raport British Medical Association konkluduje, że nie ma odpowiedzi na wpływ długoterminowego spożywania GMO przez ludzi);
-
rzetelnych dowodów bezpieczeństwa żywności GMO w projektach naukowe w Unii, lista kilkuset badań nie udowadnia bezpieczeństwa żywności GMO;
-
konsensusu co do wpływu upraw GMO na środowisko;
-
umowy międzynarodowe jak np. protokół z Kartageny nt. Bioróżnorodności (podpisany przez 166 państw) czy Codex Alimentatius ONZ (podpisany przez 160 państw) wskazują na rosnącą świadomość niebezpieczeństwa stosowania GMO.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 80-13 foto:
sxc.hu