30-50 procent żywności na świece jest wyrzucanych, gdy jedna na siedem osób głoduje.
Według danych, w Stanach Zjednoczonych co miesiąc wyrzucane jest 15 kilogramów pożywienia wartych 40 dolarów. W ciągu roku daje to 180 kilogramów żywności.
Niemal 23 procent jajek jest wyrzucanych na śmieci, a jeszcze marnuje się owoców i warzyw. Taka sytuacja wynika nie tylko z powodu zbyt dużej ilości zakupionego jedzenia oraz nieskonsumowania go w terminie jego przydatności, ale również podczas ich produkcji. Najwięcej żywności w pierwszym etapie jest marnowanych z powodu braku odpowiednich warunków do magazynowania oraz transportowania produktów.
Następną przeszkodą są ceny, które są zbyt wysokie, tym bardziej, że mimo wszystko na świecie jest wystarczająco dużo pożywienia by zaspokoić głód. Najwięcej energii, wody oraz środków chemicznych zużywanych jest właśnie w rolnictwie. Wyrzucenie żywności oznacza marnotrawstwo energii i wody do jej produkcji.
źródło: Gospodarz.pl/ekonomia24 Foto: sxc.hu