| Autor: redakcja1

Argentyna – Rynek cytrusów

Jak wykazują dane, w sezonie 2010/2011 w Argentynie zostanie zebranych łącznie 1,3 mln ton cytryn, 580 tysięcy ton pomarańczy, 280 tysięcy ton mandarynek, a także 140 tysięcy ton grejpfrutów.

Argentyna – Rynek cytrusów

W stosunku do zeszłego sezonu, największą zwyżkę produkcyjną odnotowały cytryny, bo z 1 mln ton do 1,3 mln ton. Z kolei najmniej w tym sezonie będzie pomarańczy, których wstępnie miało być 900 tysięcy ton, a będzie 580 tysięcy ton oraz mandarynek z przewidywanych 400 tysięcy ton na 280 tysięcy ton.


Niemniej jednak każdego roku najwięcej cytryn w Argentynie zostaje przeznaczonych do przetwórstwa. W aktualnym sezonie to będzie powyżej 970 tysięcy ton.


Co ciekawe, otóż znaczna części owoców cytrusowych z Argentyny jest wysyłana do państw Unii Europejskiej. Jest to powyżej 80 procent zbiorów grejpfrutów, blisko 75 procent cytryn, 55 procent pomarańczy oraz 35 procent mandarynek.



Tagi:
źródło: