W całym 2022 roku indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 143,7 punktu, co oznacza wzrost w porównaniu z 2021 rokiem aż o 18 punktów, czyli o 14,3 procent.
Światowe ceny ceny żywności spadają systematycznie od wielu miesięcy, a grudniowy wskaźnik cen FAO był już o 1% poniżej poziomu z 2021 roku, to jednak w całym 2022 rok żywność była dużo droższa niż rok wcześniej, a w wielu przypadkach ceny biły swoje historyczne maksima.
Największy (kilkunastoprocentowy) średnioroczny wzrost zanotowały światowe ceny przetworów mlecznych, zbóż i olejów roślinnych.
Najmniej (kilka procent) podrożał w skali roku cukier, co może dziwić patrząc na skokowe podwyżki cen cukru w kraju.
Zmiany średnioroczne poszczególnych grup towarów wchodzących w skład Indeksu Cen Żywności FAO:
-
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił 142,5 punktu w całym 2022 roku, co oznacza wzrost o 23,3 punktu (19,6 procent) w porównaniu z 2021 rokiem i najwyższą średnią roczną wartość w historii (od 1990 roku);
-
Indeks cen zbóż FAO osiągnął nowy rekordowy poziom 154,7 punktu, co oznacza wzrost o 23 punkty (17,9 proc.) od 2021 r., przewyższając o 12,5 pkt (8,8 proc.) poprzedni średni roczny rekord odnotowany w 2011 r;
-
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 187,8 punktu, co oznacza wzrost o 22,9 punktu (13,9 procent) w stosunku do 2021 roku i ustanowienie nowego rekordowego rocznego poziomu;
-
Średnioroczny indeks cen mięsa FAO wynosił 118,9 punktu, co oznacza wzrost o 11,2 punktu (10,4 procent) w stosunku do 2021 roku, Jest to wynik najwyższy od 1990 roku;
-
Wskaźnik cen cukru FAO wynosił średnio 114,5 punktu w 2022 roku, co oznacza wzrost o 5,1 punktu (4,7 procent) w stosunku do 2021 roku i najwyższą średnią roczną wartość od 2012 roku.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
freeimages.com