Zarówno w roku 2011 jak i roku 2012 zbiory tego popularnego ryżu kształtowały się na wysokim poziomie. Niestety, w dalszym ciągu na rynek europejski trafia go zbyt mało i szybko może go nawet zabraknąć.
W związku z tym, cena ryżu basmati gwałtownie rośnie. W styczniu bieżącego roku za jego tonę należało zapłacić 889 euro w porównaniu z 530 euro w 2012 roku.
Zdaniem ekspertów niedostateczne dostawy ryżu basmati i jego wysoka cena są ściśle powiązane z jego zbiorami, które trwają od października do listopada. Poza tym bardzo możliwe jest również celowe przetrzymywanie zapasów przez handlowców w celu uzyskania wyższej ceny. Znawcy tematu wskazują także, iż aktualna sytuacja wynika z mniejszych o 30-40% zasiewów ryżu w Indiach, które są pokłosiem spadku opłacalności produkcji wynikającej z obfitych zbiorów w roku 2011, zniechęcających plantatorów do uprawy tej odmiany ryżu. Poza Indiami jedynym producentem ryżu basmati na świecie jest Pakistan.
Ryż basmati ma długie, cieńsze ziarna niż inne gatunki ryżu. Jego barwa jest biała lub brązowa i posiada lekko orzechowy smak oraz zapach. To sprawia, że jest on na rynku europejskim tak poszukiwany. Niestety dostawcy obawiają się, że nie będą w stanie sprostać wymogom swoich odbiorców, gdyż ryżu najnormalniej w świecie nie ma w takich ilościach w jakich by chcieli. Oznacza to zatem albo czasowy brak albo chwilowe opóźnienia w dostawach. Obecnie zapasu ryżu jest na miesiąc, przy czym czas dostawy drogą morską wynosi około 1,5 miesiąca.
Smakosze ryżu basmati - do sklepów!
źródło: Gospodarz.pl/dailymail.co.uk foto:
sxc.hu